rss      tw      fb
Keres

Képünk a világban: "Állami lopás""Állami lopás" címmel közöl kommentárt a magyarországi nyugdíjrendszer átalakításáról az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn. Az újság szerint "rövid két hónap alatt sikerült megtennie az Orbán-kormánynak azt, amit Robert Ficónak és társaságának négy év alatt sem.

Az októberi első bejelentés után éppen egy hete az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely gyakorlatilag felszámolja a magyar nyugdíjrendszer második pillérét. Ficónak talán álmában se jutott eszébe az a 'seniális' ötlet, amivel Orbán Viktor 'visszatereli' a magán-nyugdíjpénztári tagokat az állami rendszerbe: a jövőbeni munkájuk után nem adja meg nyugdíjuk állami részét, ha maradnak a második pillérben."
"A nyugdíjjárulékot ugyan fizetniük kell az állami rendszerbe, de ebből nyugdíjra nem számíthatnak, vagyis szimplán ellopja nyugdíjukat" - írja a szerző.
Lajos P. János megjegyzi: ehhez képest Viera Tomanová volt szlovák munkaügyi és népjóléti miniszter csak egy jóságos nagymamaként viselkedett és cselekedett, amikor a második pillér megnyitásakor visszatérésre ösztönözte az embereket. Igaz, a Fideszhez hasonlóan folyton a nyugdíjpénztárakban lévő pénz elvesztésével riogatta az embereket, majd ennek ürügyén gyorsan el is intézte, hogy a nyugdíjpénztárak ne lehessenek kimagaslóan nyereségesek – gyakorlatilag megakadályozta, hogy a magasabb hozamot biztosító részvényekbe fektessenek. Ennél többet azonban nem tett. Félt az emberek reakcióitól. Inkább megpróbálta elbizonytalanítani őket, például a nyugdíjpénztárak vezetőinek szilveszteri buliján készült képekkel akarta befeketíteni a pénztárakat. Tudjuk, nem sikerült - írta.
"Feltehetően tudta ezt Orbán Viktor is, vagy ha nem, akkor figyelmeztették rá, és olvashatta a magyarországi felméréseket, melyek szerint – az állami lejárató kampány ellenére – az embereknek alig egyharmada akar visszatérni az állami rendszerbe. Ezért döntött úgy, hogy nem ad nekik választást. Az állami nyugdíj megvonása mellett erre utal az is, hogy nem annak kell nyilatkoznia, aki menni akar, hanem aki maradni" - jegyzi meg a lap.
"A kormány és nyugdíjügyben a szócsövévé kinevezett úgynevezett kormánybiztos, Selmeczi Gabriella az állami nyugdíjrendszer biztonságosságát hangsúlyozza. Azt állítja, hogy az állami pillér +hozamai+ magasabbak, mint a magánpillér hozamai. Azt, hogy hazudik, feltehetően Selmeczi is tudja, hiszen az állami rendszerben nincs megtakarítás, vagyis tőkefelhalmozás, ezért hozamok sincsenek" - mutat rá a szerző.
"A másik állításán, hogy az állami rendszer a biztonságosabb, feltehetően azt érti, hogy az emberek 20, esetleg 50 év múlva is olyan nyugdíjat kapnak majd, amilyet ma a kormány megígér. Eltekintve attól, hogy esetleg már 8, sőt lehet, hogy 4 év múlva sem az Orbán-kormány lesz hatalmon, vagyis nem ígérgethet előre 20-50 évre, ezért már ma látszik, hogy ígérete betarthatatlan" - teszi hozzá Lajos P. János.
"A jelenlegi nyugdíjasok járadékát a mai aktív korúak adják össze, ez a felosztó-kirovó rendszer lényege. Jelenleg egy nyugdíjasra négy aktív korú felnőtt jut nálunk (Szlovákiában) ,15 év múlva már csak kettő, vagyis egy nyugdíjas nyugdíját négy ember helyett kettő fogja fizetni. A magyar arány még ennél is sokkal rosszabb. Ha tehát tartani akarják a mai nyugdíjfizetés arányt, akkor vagy harmadolják az állami nyugdíjak értékét, vagy több mint a duplájára emelik a járulékok arányát. Talán ezt nevezi reformnak az Orbán kormány, hacsak nem a nyugdíjak szimpla ellopását" - zárja írását az Új Szó.

Forrás: MTIHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!