rss      tw      fb
Keres

Kit képviselő képviselő?

 

 

Ha azt kérdezik tőled, akarsz-e hűségnyilatkozatot tenni a királynak, vagy alkotmányt kívánsz-e, esetleg az adók jóváhagyásának jogát, vagy valamilyen közhasznú tervhez kívánsz csatlakozni, akkor így válaszolsz: „Tisztelt kortársak! Önök félreértenek engem, én egyáltalán nem vagyok Önökkel, én kívül vagyok, nem ér a nevem, káposzta a fejem.”

(Søren Kierkegaard: Vagy-vagy)   

 

Ha néhány hete azt kérdeztem volna valakitől, hogy nevezzen meg egy hölgyet a pécsi önkormányzati képviselők közül, akkor nagy valószínűséggel néhány szakmabelit vagy családtagot kivéve senkit nem tudtak volna megemlíteni. De megváltozott a helyzet, december óta az országos sajtó is rendszeresen tudósít egy önkormányzati képviselőnőről. Kinek jó, hogy híres lett Fodor Ibolya?

Pécsett élőként Fodor Ibolya nevével alig-alig találkoztam, egy kertvárosi civilszervezet vezetője volt önkormányzati képviselősége előtt, aki forgalmirend-változásért, a pécsiek ingyenes parkolásáért küzdött – akár még pozitív figura is lehetne. 2010-től a kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület (KÉK; Kertváros Pécs egyik városrészének a neve, egyik része családi házas övezet, a másik panelrengeteg) vezetőjeként már eredménnyel tárgyalt a fideszes vezetéssel, 2012-ben pedig az országgyűlési választások kampányidőszakában bőséges anyagi támogatással olyan kertvárosi rendezvényeket tartottak, amelyeken vendégként tűnt fel a későbbi parlamenti képviselő. Fodor szervezője volt még a Békemenet pécsi szálának is. Szóval egyértelműen elkötelezett ember, tipikus mai karriertörténetet élt meg eddig, azonnal ugrott, ha kellett, és megvédte a jobbos értékeket a balos ármánytól. Csak úgy tűnik, egyetlen dolgot felejtett el. Hogy milyen fokon támadható a múltja miatt. Hogy védhetetlenné válik, ha hangoskodni kezd. S hogy erről még a feletteseinek sem szólt. Mert 2014. október 12-én egyéni jelöltként városi képviselő lett Pécsett. Sikertörténete egészen november közepéig tartott, amikor is egy közösségi oldalon lehazaárulózta, álmagyarozta a hatalom elleni tüntetőket. Talán túlontúl mélyen élte bele magát a szerepébe? A hatalom birtokosaként önhitté lett? Azóta volt alkalma megtapasztalni, hogy egy-egy döntésnek hosszú távú következményei vannak. Gyakorlatilag ez a közösségi oldalon elkövetett hazaárulózása jelentette a fordulópontot a karrierjében. Nevezhetjük ezt tragikus vétségnek?

A lehazaárulózottak december 1-jén már ellene tüntettek, s ott hangzott el az adat: Fodor Ibolya a választási körzetében az összes választópolgár kevesebb mint 10 százalékának a szavazatát szerezte meg.

Akkor kérdem én, kit képvisel ő, a képviselő.

De folytassuk tovább. A tüntetők mikulásnapi ajándékként szembesülhettek egy ténnyel. Fodor Ibolyát egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, bűnsegédként, a férjével közösen elkövetett 12,5 millió forint értékben elkövetett sikkasztás miatt (a férj két évet ült jogerősen). Az illető hölgy immáron rovott múltú politikus lett, a magyarországi politikában oly divatos karaktergyilkosság áldozati szerepe helyett tulajdonképpen karakter-öngyilkosságot követett el. De ahelyett, hogy – érezvén a helyzet komolyságát, s egyben nevetségességét – visszavonult volna, ő másképp értékelte a helyzetet, beleállt, s arrogáns médiaszereplésével hívta fel magára a figyelmet, például őt kérdező újságírók ellen kihívta a rendőröket. Fodor Ibolya azóta kilépett az őt jelölő pártszövetség frakciójából (éppen mielőtt kizárták volna), lemondott a KÉK vezetéséről, s immár független önkormányzati képviselőként teszi a dolgát. De kérdem másodszor: kit is képvisel ő, a képviselő képviselőnő?

Forrás: BAMA


Fodor Ibolyát Pécs polgármestere lemondásra szólította fel – mert vállalhatatlanná vált –, ahogy az őt jelölő pártok, illetve a Jobbik és az MSZP is felszólította ugyanerre (az MSZP aláírást is gyűjtött). Nem mondott le. Január 28-án, zárt ülésen nem szavazták meg az ellene kezdeményezett összeférhetetlenségi eljárást a pécsi önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságában. Kik? A képviselők. A korábban őt jelölő pártszövetségből nem mindenki értett egyet Fodor Ibolya eltávolításának szükségességével. Pontosabban a jogi és ügyrendi bizottság négy fideszes tagja. Mi ez? Blamázs. A polgármesternek, aki nyilvánosan lemondásra szólította fel.

Kétszeresen blamázs az őt jelölő pártszövetségnek. (Itt le kellene írni újból és újból, hogy Fidesz-KDNP, mert ha összeférhetetlennek mondják ki, a bíróságon nyert volna pert ellenük: így is, úgy is rajtuk ragad a szégyenbélyeg). Blamázs Pécsnek, de főleg az őt megválasztó polgároknak. Folytatódhat tovább a banális szappanopera az immár függetlenné vált képviselőnővel. Már csak az a kérdés, hogy mitől független és mit képviselő képviselő ő.

 

Balogh Robert író, újságíró

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal