rss      tw      fb
Keres

Egy perc húsz

 

 

Egy perc húsz másodperc hosszú idő. Szijjártó Péter szerint ennyit vett igénybe az illiberális demokrácia fogalmának értelmezése a magyar-német kormányfői találkozón. Ha belegondolunk, nem is igazán értjük, mi tartott ilyen sokáig. A négyszáz méteres síkfutás világrekordja például jelenleg 43,18 másodperc. Képzeljük el, amint az archív felvételen Michael Johnson már régen lefutotta a távot, miközben a magyar miniszterelnök és Angela Merkel még mindig nem értek a végére az orbáni demokráciafelfogás taglalásának.

Van azonban három, akár néhány másodperc alatt is megválaszolható kérdés, amire a magyar közvélemény minden bizonnyal kíváncsi volna, mielőtt az illiberális demokrácia eszméjéről kialakítaná végleges álláspontját. Ezek a kérdések a következők:

1) Orbán Viktor számára az illiberális demokrácia azt jelenti-e, hogy a kormányon lévő politikai pártok az általános választásokat megelőző években szabadon módosíthatják a parlamenti választás rendjére vonatkozó szabályokat, vagy ez a viselkedés összeegyeztethetetlen a kormányfő demokráciára vonatkozó nézeteivel?

2) Az illiberális demokrácia mellett elkötelezett miniszterelnök úgy gondolja-e, hogy aki nyer a parlamenti választásokon, azt – a mandátumok többségének birtokában – korlátlan szabadság illeti meg az emberek és szervezeteik joginak és kötelezettségeinek meghatározása során, vagy ellenkezőleg: elismeri, hogy vannak olyan alapvető jogok, amelyek még a többségi akarattal szemben is védelmet élveznek?

3) Magyarország illiberális miniszterelnöke szerint helyes-e az a megközelítés, miszerint az alkotmánynak nem dolga, hogy az állam esetleges túlhatalmával szemben megvédje a polgárokat, vagy épp ellenkezőleg: egy demokratikus jogállamban gondoskodni kell a hatalmi ágak elválasztása elvének a biztosításáról, valamint a sajtó ellenőrző szerepének az elismeréséről, támogatásáról?

Távol áll tőlünk, hogy saját liberális demokráciafelfogásunkat preferálva, megkíséreljük ráerőszakolni a Fidesz–KDNP-koalíció fejére. Csupán tisztán szeretnénk látni ezekben az amúgy könnyen megválaszolható kérdésekben, mielőtt hirtelen feltámadó demokratikus félelmünkben futva az országhatárok felé vennénk az irányt.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal