rss      tw      fb
Keres

Európai Ügyészség - Egyre többen csatlakoznak a DK javaslatáhozA Demokratikus Koalíció közleménye


OS 2015. február 10., kedd 10:42

A Demokratikus Koalíció közleménye

A Demokratikus Koalíció örömmel nyugtázza, hogy civilek után immár a PM is támogatja a DK korábbi kezdeményezését: egy önálló, a tagállamok korrupciós ügyeit vizsgáló ügyészség létrehozását.

A DK már a tavaly májusi, európai parlamenti választásra készült 16 pontjának 4. pontjaként szükségesnek nevezte egy ilyen hatóság felállítását. Ennek megfelelően a DK európai parlamenti képviselői, Molnár Csaba és Niedermüller Péter már tavaly novemberben az Európa Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz fordultak kezdeményezésükkel. A Bizottság hivatalosan reagált is a DK beadványára: „A Bizottságnak továbbra is határozott szándéka a független és hatékony Európai Ügyészség 2016-ig történő létrehozása, ami jelentős előrelépésnek számít majd az uniós költségvetés csalás elleni védelme tekintetében. A Bizottság tovább dolgozik egy, az összes tagállam által elfogadható megoldáson."

Mindezek után a civil tüntetések egyik szervezője, Gulyás Balázs nyilatkozta, hogy szükség van Európai Ügyészségre, legújabban pedig Jávor Benedek, a PM EP-képviselője sorakozott fel a kezdeményezés mögé.

A DK üdvözli, hogy gyarapodik a korrupcióellenes küzdelem magyarországi tábora. Ez is közös politikai nevező lehet az európai parlamenti és magyar országgyűlési képviselettel rendelkező pártok és a civilek között.

DK Sajtóiroda

Kiadó: Demokratikus Koalíció