rss      tw      fb
Keres

Presse: Az EU is, Merkel is hallgatott, amikor Orbán bankokat sarcolt

 

 

A Die Presse című konzervatív bécsi lap Az EU magatartása botrányos címmel közölte Christian Höller kommentárját.

Egy valamit meg kell hagyni Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek: zsarolási stratégiája a bankokkal szemben részben bejött. A pénzügyi válság kezdetén Magyarország a csőd szélén állt, A helyzet javítása érdekében Orbán számos különadót vezetett be. A legtöbbet a bankoknak kellett vérezni. Orbán bevezette az üzleti volumenhez mérten Európa legmagasabb bankadóját.  

A bankoknak fizetni kellett, akár nyereségük volt, akár veszteségeket könyveltek el. Ebben az összefüggésben az Európai Unió Bizottsága tanúsított botrányos magatartást. A bankok panaszt tettek Brüsszelben – de nem történt semmi. Az osztrák kormány tiltakozásai is visszafogottak maradtak. Ez alighanem azzal függ össze, hogy Orbán pártja, a Fidesz, az Európai Néppárt (ENP) tagja. Nemcsak az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselői hallgattak feltűnően, hanem Angela Merkel német kancellár (CDU) is.  

A bankoknak most két lehetőségük van: kivonulnak Magyarországról, vagy elfogadják Orbán előírásait. A magyarországi üzlet eladása azonban erőteljes veszteségekkel járna. Ezért a most Andreas Treichl Erste-elnök és Orbán között elért kompromisszum érthető.

De túlzottan azért nem kell sajnálni a bankokat: ők maguk is követtek el hibákat Kelet-Európában. Egyebek mellett a devizaalapú hitelek bőkezű osztogatásánál.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal