rss      tw      fb
Keres

Spiegel: A reszketés az európai békéért folytatódik

 

 

A Der Spiegel című német politikai hetilap a honalapján Minszki találkozó – Marad a kijózanodás címmel közölte Roland Nelles kommentárját. A minszki csúcs eredménye megmutatta: van remény Ukrajna számára – de a megállapodásokat bármikor fel lehet mondani. A reszketés európai békéért folytatódik.

Előbb a jó hír: a kelet-ukrajnai emberek a tervek szerint tűzszünethez jutnak. Minden nap jó nap, amelyen nem lőnek, és amelyen nem kell embereknek szenvedni. Ez az éjszakai minszki csúcs legfontosabb eredménye.

Ezen kívül sikerült fenntartani a párbeszédet Putyinnal, és elhárítani egy további eszkalációt – azt, hogy az amerikaiak fegyver szállítsanak Kijevnek. Legalábbis egyelőre. Ez is kicsi, de fontos siker Angela Merkel és François Hollande fáradságos válságdiplomáciája számára.

Sajnos továbbra is van azonban ok a súlyos kétségekre. Tartósak lesznek-e a megállapodások? Nem sok jóra enged következtetni a jövőre nézve az éjszakai kötélhúzás, a körülmények, amelyek között ezt a megállapodást kialkudták. Az alapvető problémákat nem oldották meg:

Vajon Vlagyimir Putyin, vajon a szeparatisták tényleg hagyják-e majd, hogy a kijevi központi kormány ellenőrizze az Oroszországgal közös határt?

Megkapják-e a szeparatisták az általuk követelt messzemenő autonómiát az általuk ellenőrzött területeken?

Elfogadja-e Putyin, hogy Ukrajna egyre inkább a Nyugat felé orientálódik?

Megint egyszer a Kreml főnöke érezheti magát a nagy győztesnek. Ez keserű dolog. Merkel és Hollande néhány napon belül kétszer is feléje utazott. A Nagy Putyin kegyesen ad egy kis békét a nyugatiaknak. Pontosan ez az a kép, amelyet az érvényesülési vágy hajtotta ember közvetíteni akar. Ha aztán még vigyorogva ott állhat mellette az Aljakszandr Lukasenka nevű politikai undormány, akkor az egész úgy hat, mint a megértésért tett minden nyugati erőfeszítés kigúnyolása.

Így a minszki csúcs után tovább folytatódik a reszketés az európai békéért. Putyin, az ukrán kormány és a szeparatisták tarthatják magukat a döntésekhez. De nem biztos, hogy megteszik. Ha újra megtörik a megállapodásokat, a Nyugatnak súlyos döntéseket kell majd meghoznia a Putyinnal és a szeparatistákkal szemben tanúsított magatartásról. Mert akkor már csak két rendkívül kevéssé vonzó út marad: engedni Putyinnak, vagy még keményebbnek lenni vele. Az ukrajnai embereknek semmi más nem segít.

___________________________________________________________________________

A Huffington Post francia nyelvű változata adta közre az AFP térképét a kelet-ukrajnai helyzetről:


 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal