rss      tw      fb
Keres

Német lap: Orbán „összebújós kurzust visz Putyinnal”

 

 

A Sächsische Zeitung című német regionális lap és több más sajtóorgánum Putyin Budapestre látogat – Orbán moszkvai orientációja miatt kétes fényben címmel közölte a német dpa hírügynökség jelentését, amelyet Gregor Mayer írt. Az orosz elnök látogatása a Dunánál szokatlannak tűnik. A vendéglátó Orbán országa az EU és a NATO tagja – és a két szervezet kapcsolata Moszkvával Ukrajna miatt feszült. Ám Orbán e téren is a saját politikáját folytatja.

Magyarország erőteljes biztonsági intézkedésekkel készül egy magas látogatásra. Kedden (február 17-én) Vlagyimir Putyin orosz elnököt várják a magyar fővárosba.

Vendéglátója, a jobboldali konzervatív Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában az orosz elnököt „az európai politikai vitatott, de elismert szereplőjének” nevezte. Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton a látogatásnak „az energiabiztonság szempontjából sorsdöntő jelentőséget” tulajdonított.

Putyin Dunánál tett látogatásán az előtérben gázszállításokról van szó. Magyarország gázszükségletének kereken 60 százalékát szerzi be a keleti nagyhatalomtól. Ám a látogatásnak ugyanakkor kétes jelképes hatása is van. Putyin a Krím annektálása óta első ízben látogat NATO-tagállamba, és első ízben egy uniós tagállamba azóta, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták területe felett lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet.

„Tiszta szerencse, hogy nem fulladtak kudarcba a legutóbbi minszki tárgyalások, és nem fokozódott a feszültség” – mondta Sz. Bíró Zoltán magyar Oroszország-szakértő az Inforádióban. És mégis: egy ötezer halálos áldozatot követelő ukrajnai háború, az Oroszország elleni EU-szankciók, valamint a NATO és Moszkva közötti feszültségek közepette Putyin látogatása ebben az időpontban „a magyar kormánnyal szemben kételyeket, komoly kérdéseket, és bizonytalanságot” kelt a nyugati partnereknél.

Ám Orbán, aki egykor izzó antikommunista és országa függetlenségének védelmezője volt, sajátságos, összebújós kurzust visz Putyinnal, amióta 2010-ben megválasztották miniszterelnöknek. A földgázimport újabb keletű diverzifikálási lehetőségei ellenére Orbán az Oroszországtól való energiafüggőséget természetadta ténynek állítja be.


Oroszország milliárdokkal járul hozzá egy atomerőműhöz

Orbán tavaly megegyezett Putyinnal, hogy az orosz Roszatom konszern két új reaktort épít a paksi atomerőműben. A költségeket nagyrészt egy Moszkva által rendelkezésre bocsátott tízmilliárd eurós állami hitelből akarják fedezni. A szakértők kétségbe vonják a projekt energiapolitikai ésszerűségét.

Orbán indítékai nem igazán világosak. Az 51 éves telivér politikus hatalomtudatosan és populista ösztönnel kormányoz. A Moszkvával való szorosabb gazdasági együttműködés legalábbis részterületeken felmenti őt annak az Európai Uniónak a szigorú előírásai és megkötései alól, amelyhez országa tartozik.

Paks bővítésénél hatalmas megrendelések jutnak a beszállítóknak. A szerződések szigorúan titkosak. A bírálók abból indulnak ki, hogy ezeket a megrendeléseket szaftos nyereségrésekkel Orbán klienseinek juttatják majd. A gázimportot egyre nagyobb mértékben egy olyan cég bonyolítja, amelynek a székhelye a svájci Zugban van, és amely mögött Orbán strómanjait gyanítják.


Az „irányított demokrácia” találkozása az „illiberális demokráciával”

Ám Orbán és Putyin a politikai felfogásban sem nagyon különbözik. Míg az orosz az „irányított demokráciát” propagálja, a magyar felfedezte magának az „illiberális demokráciát”. A kritikus sajtó és a civil szervezetek elnyomásában a magyar hatóságok az oroszokhoz képest bizonyosan „fékezettebb habzással” járnak el, de Budapesten is voltak már rendőrrazziák és frivol nyomozási eljárások olyan civil szervezetek ellen, amelyek nem akartak Orbán füttyszavára táncolni.

Pedig Oroszország arculata Magyarországon nem jó. A Habsburgok elleni függetlenségi harcot 1848/49-ben orosz cári csapatok verték le, és a szovjet hadsereg likvidálta 1956-ban a sztálinizmus-ellenes magyar forradalmat. Ám az ellenzék Magyarországon gyenge és rosszul szervezett. Hétfőre Putyin látogatása ellen utcai tiltakozást jelentettek be, de ez nem fogja megrendíteni Orbán a nyugalmát.

Orbán a legutóbbi rádióinterjúban is bizakodó hangot ütött meg: „Nem könnyű együttműködni Oroszországgal, mert ez sok magyar érzelmeit érinti. De ezt tudnunk kell kezelni.”

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal