rss      tw      fb
Keres

OGY - MSZP: el kell kezdeni a belvízhelyzet hosszú távú kezelését

MTI 2010. december 22., szerda 12:12

El kellene kezdeni a belvízhelyzet hosszú távú kezelését, ezért szerencsés lenne, ha a lehívható uniós pénzeket már most átcsoportosítanák az Új Széchenyi Tervbe, hogy elindulhassanak ezek a beruházások - mondta Harangozó Gábor, a parlament mezőgazdasági bizottsága kormányzati ellenőrző albizottságának szocialista elnöke szerdán az MTI-nek.

Az elnök elmondta: jelenleg 300 ezer hektár van belvíz alatt az országban és mintegy egymillió hektárnyi terület elvizesedett, így később nem lehet megművelni.

Ezért kérték a minisztérium tájékoztatását, amiből az elnök kiemelte: azonnali megoldásokkal nem lehet orvosolni ezt a problémát, ezért a szaktárca átfogó projektet dolgoz ki, amelyekben nagyberuházások is szerepelnek.

A fő probléma az, hogy míg most a belvíz, nyáron majd az aszály okoz komoly problémát. A helyzet kezeléséhez hosszú távon csak komoly beruházásokkal lehet hozzájárulni - mondta Harangozó Gábor, hozzátéve: összesen mintegy 1.100 milliárd forintra és 10 évre lenne szükség, hogy a belvízproblémát megoldják.