rss      tw      fb
Keres

Hoffmann Rózsa: pár év múlva érettségifeltétel lehet a közösségi munka

MTI 2010. december 22., szerda 12:40

Az elképzelések szerint három-négy év múlva az érettségi vizsgákra jelentkezés előfeltétele lehet egy hatvanórásra tervezett közösségi munka - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Ezt azzal kapcsolatban jegyezte meg, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős, valamint a szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkársága 2011-ben meghirdeti a középfokú nevelési-oktatási intézmények számára az úgynevezett Társ-programot, amelynek keretében a diákok rászorultakon segítenek.

A középiskolás diákok tanulmányaik során így részt vesznek majd olyan munkában, amelyet végeznek, ezzel előtérbe kerül a szolidaritás és a segítés az ő életükben is. A program kötődik a 2011-re meghirdetett önkéntesség évéhez. A pályázat lényege, hogy a 9-12. évfolyamon tanuló diákok személyenként 30 óra közösségi szolgálatot vállaljanak tanórán kívül - tette hozzá.

Pályázhatnak iskolák, kollégiumok, együttműködve egyebek mellett helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, szociális intézményekkel. A közösségi munkát idősek és fogyatékkal élők körében lehet végezni. A hátrányos helyzetűek megsegítéséről az osztályfőnököknek be kell számoltatniuk a tanulókat, akik leírják tapasztalataikat. Ezeket összegyűjtve a tanév végén könyvet jelentetnek meg - mutatott rá.

Hoffmann Rózsa közölte: január 22-én konferenciát tartanak, amelyen a pályázók segítséget kapnak olyan intézményektől, amelyek régóta bonyolítanak le ilyen programokat. A pályázat benyújtásának határideje január 31., a támogatást pedig a koordináló pedagógus, illetve a projektet segítő mentor díjazására, valamint dologi kiadásokra lehet fordítani. A pályázatra rendelkezésre álló keretösszeg több mint 44,6 millió forint.

Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy az akció lezárása után jövő ősszel beszámolnak az eredményekről. Arról is beszélt, hogy ha az önkéntes munkára buzdító pályázat nem lesz sikeres, akkor "revideálják a nézeteiket", és nem teszik az érettségire bocsátás kritériumává a segítő közösségi munkát.

Soltész Miklós szociálpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: az elmúlt félévben több, a társadalmi szolidaritást célzó programot indítottak el, például az úgynevezett segítő vásárlást, melynek lényege: a fogyatékossággal élők ne csak támogatást kapjanak a bérükhöz, hanem a piacra jutásukat is segítsék.

Közlése szerint ehhez kapcsolódott a szolidaritási nagykövet programjának elindítása. Ő egy a szociális államtitkárságon dolgozó vak ember, és iskolákat járva azt mutatja be, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy fogyatékossággal élő embernek a mindennapokban.

A most meghirdetett, a közösségi munkát szorgalmazó társadalmi szolidaritási program azt célozza, hogy a fiatalok oktatásában, nevelésében megjelenjen az idősek tisztelete, szeretete, az, hogy a fogyatékkal élőkkel is emberségesen kell bánni - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Soltész Miklós elmondta: a karitatív szervezetek is együttműködnek a közösségi munka pályázatában.