rss      tw      fb
Keres

ARD-blog: Szándékos káosz Putyin sajtótájékoztatóján

 

 

Az ARD német közszolgálati műsorszóró Bécs/Délkelet-Európa irodája blogjában Szándékos káosz Putyin magyarországi sajtóértekezletén? – az ARD stábját akadályozták és elutasították címmel közölt bejegyzést.

A magyar sajtózaklatást nem csupán Karla Engelhardnak, az ARD rádió tudósítójának kellett tapasztania: az ARD tévés munkatársai sem jártak jobban. Sokszoros tiltakozás és telefonálgatás ellenére az orosz elnök budapesti munkalátogatásán Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös, hivatalos sajtótájékoztatóján nem volt hely az ARD kamerastábja számára. Tévéfelvételek és tárgyilagos információ helyett csak egy videofal van egy több épülettel távolabb lévő teremben – a kérdezés lehetősége nélkül. Így néz ki a sajtószabadság egy uniós tagállamban? Vagy Putyin itt az orosz normákat érvényesíttette? Az ARD stábja videón rögzítette, hogyan utasították el a fáradságos akkreditációs procedúra ellenére.

Hasonló történt két héttel korábban, Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásakor: az ARD televíziót nem engedték oda sem akkor, amikor Orbán Viktor üdvözölte a kancellárt, sem az országházban tett körsétához. Nincs hely, csak a magyar média kívánatos – mondták akkor. És sem az ARD, sem a ZDF (a másik legnagyobb német közszolgálati műsorszóró) nem tehetett fel kérdést Orbán és Merkel sajtótájékoztatóján. Azóta már más neves sajtóorgánumok tudósítói is pórázon tartásról és a külföldi média munkalehetőségeinek célzott megnyirbálásáról számolnak be. Úgy látszik, Magyarországon közel áll egymáshoz az alkalmatlanság és a sajtó arcátlan akadályozása.


(Klaus Prömpers, a ZDF korábbi bécsi és New York-i stúdióvezetője  és Bernhard Odehnal, a zürichi Tagesanzeiger tudósítója is videón számol be hasonló tapasztalatairól.)

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal