rss      tw      fb
Keres

Kormányzati hátszél

 

 

Minthogy néhány évvel ezelőtt regisztráltam magam az ügyfélkapunál, hasznos üzeneteket szoktam kapni. Megírják, amikor lejárathoz közeledik a személyi igazolványom, az útlevelem vagy a jogosítványom. Legutóbb éppen e-mailben figyelmeztettek, hogy nemsokára lejár az autóm műszaki vizsgája.

Két hétre rá, legnagyobb meglepetésemre, címeres levelet hozott a posta a Hivataltól (teljes nevén: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztályának Közlekedési Nyilvántartó Osztályától), amelyben ismét fölhívták a figyelmemet arra, hogy egy hónap múlva lejár a műszakim, és rögtön ajánlottak is a szomszéd városban egy kft.-t a jármű „időszakos műszaki vizsgálatára”. Akkurátusan megírták a címét, három telefonszámát, nyitvatartási idejét, internetes elérhetőségét és még a műszaki vizsga árát is.

Kicsit csodálkoztam, hogy egy kormányhivatal fogja magát, és egy magánvállalkozást kezd reklámozni, ezért írtam egy levelet a Hivatal e-mail címére, a kozlekedesi.nyilvantarto@kekkh.gov.hu- ra. Ebben föltettem három kérdést a levelet aláíró dr. Bartoly Erika osztályvezetőnek:

1. E-mailben már kaptam értesítést arról, hogy a műszaki érvényesség hamarosan lejár, miért volt szükség ezt papíron is elküldeni?

2. Vihetem-e máshova vizsgáztatni a kocsimat, vagy csak a levélben megjelölt kft.-hez?

3. Miért ajánl egy kormányzati szerv hivatalos levélben egy magáncéget?

Ennek már több mint 15 napja, de választ azóta sem kaptam. Így aztán kénytelen vagyok magam megválaszolni saját kérdéseimet. És mivel hivatalos válasz híján csak találgatni tudok, ezért több válaszlehetőséget is figyelembe kellett vennem – hátha köztük van az igazi.

Válaszvariációk az első kérdésre:

1. Azért küldtük el az értesítést papíron is, mert így jobban teljesítünk.

2. Azért küldtük el az értesítést papíron is, mert nem bízunk a hanyatló Nyugat furmányos találmányában, az internetben. Ez egyben az első lépés a bajkeverő internet visszaszorítására. Remélhetőleg jövő évtől még jobban fogunk teljesíteni, és egyáltalán nem fog értesítést kapni e-mailben.

3. Azért küldtük el az értesítést papíron is, mert csak így tudunk munkát adni az elmúlt öt év alatt mértéktelenül felduzzasztott államapparátus dolgozóinak.

4. Azért küldtük el az értesítést papíron is, mert csak így tudjuk reklámozni nevezett kft. szolgáltatásait.

Válaszvariációk a második kérdésre:

1. Magyar ember magyar vállalkozáshoz viszi a kocsiját, és nem gyarmatosító idegen szervizbe.

2. Elvileg viheti máshova is a kocsiját műszaki vizsgára, de nem ajánljuk, mert eljöhet az idő, amikor bánni fogja. Nem felejtünk!

3. Próbálja meg!

4. Én a maga helyében nem vinném máshova.

Válaszvariációk a harmadik kérdésre:

1. Azért ajánlom azt a kft.-t, mert a kormány elkötelezett arra, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások támogatásra kerüljenek. (Nem kerülhet szaladgálásra minden apróság a Magyar Nyelvstratégiai Intézethez.)

2. Azért ajánlom nevezett kft.-t, mert a főnököm utasított rá.

3. Azért ajánlom, mert a levélben megjelölt kft. jelentős összeggel támogatta a kormánypárt 2014-es választási kampányát.

4. Azért ajánlom, mert a kft. tulajdonosa jegyben jár a miniszterelnök titkos személyi edzőjének a sógornőjével.

5. Azért ajánlom, mert megtehetem, oszt jónapot.

Mindezt rögtön tudtam, nem kellett volna rá 15 napot várnom.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal