rss      tw      fb
Keres

Barroso állásfoglalását kérik az EP-képviselők Zseleva ügyében

MTI, 2010. január 13., szerda 19:09

José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének az állásfoglalását kérik az Európai Parlament (EP) képviselői Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt ügyében, aki szerintük nem adott meggyőző válaszokat keddi EP-bizottsági meghallgatásán a hozzá intézett kérdésekre, főként saját pénzügyi érdekeltségeivel kapcsolatban.

A frakciók képviselői a meghallgatás után zárt ülést tartottak, majd a nyitott kérdések tisztázására kérték fel Barrosót, akinek döntenie kell arról, fenntartja-e javaslatát, miszerint Zseleva legyen a nemzetközi együttműködéssel, humanitárius segélyezéssel és válságkezeléssel foglalkozó EU-biztos.

Az Európai Néppárt nevében mindazonáltal később Szájer József (Fidesz) nyilatkozatban figyelmeztetett: a képviselőcsoport megvédi a jelöltet, ha az ellene szóló vádaskodások alaptalannak bizonyulnak.

Szájer egyúttal jelezte: a néppártnak fenntartásai vannak egy másik jelölttel, a szlovák Maros Sefcoviccsal szemben, aki öt évvel ezelőtt nagykövetként elfogadhatatlan kijelentést tett a romákról.

Barrosónak ahhoz, hogy véleményt nyilvánítson, szüksége van az Európai Bizottság jogi szolgálatának szakvéleményére azokat a dokumentumokat illetően, amelyekből állítólag kiderül, szabályszerű volt-e a bolgár jelölt vagyonnyilatkozata.

A biztosjelölteknek tájékoztatást kell adniuk saját pénzügyi érdekeltségeikről, és Zseleva e kérdőíven nem tüntetett fel semmit, mint jelenleg is meglévő érdekeltséget.

A Financial Times Deutschland (FTD) című lap keddi száma szerint Zseleva, aki 2007 és 2009 között EP-képviselő volt, és ebbéli minőségében szintén nyilatkoznia kellett üzleti érdekeltségeiről, elhallgatta a Global Consult Ltd. tanácsadó cégben való, 2006 és 2009 közötti ügyvezetői, illetve tulajdonosi szerepét.

Bolgár bírósági okmányok és elektronikus cégnyilvántartási kivonatok tanúsága szerint Zseleva 2006 júniustól 2009 áprilisig a Global Consult ügyvezetője és egyetlen tulajdonosa volt - derítette ki az FTD. Zseleva azonban azt állítja, hogy 2006 végén felhagyott a céggel kapcsolatos tevékenységgel, és a Global Consult 2007-ben, valamint 2008-ban semmilyen üzleti tevékenységet nem fejtett ki, a cégnyilvántartás azonban továbbra is őt tüntette fel ügyvezetőként és tulajdonosként. Zseleva - aki tavaly nyáron lett külügyminiszter - állítólag egyes iratok tanúsága szerint saját tulajdonrészét 2009 áprilisában adta el.

Antonija Parvanova liberális bolgár EP-képviselő viszont a meghallgatáson azt állította, hogy a biztosjelölt nem mond igazat. Szerinte Zseleva továbbra is 60 százalékos tulajdonosa az átnevezett vállalkozásnak.

Az EP most csak Barroso válaszának birtokában hajlandó állást foglalni Zseleva támogatása ügyében. Ha Bulgáriának végül új jelöltet kell állítania, akkor aligha tudnak szavazni január 26-án az új összetételű Európai Bizottság egészéről, és akkor a testület február elsejére tervezett hivatalba lépése is késhet.

Szájer József szerdán újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, Zseleva alkalmas a biztosi feladatra, és a meghallgatáson bizonyíthatta volna szakértelmét, ha az normális körülmények között folyik.

Úgy foglalt állást, az EP szellemiségével nem egyeztethető össze, ha megalapozatlan vádaskodásokkal illetnek egy jelöltet.

Ami Sefcovicot illeti, Szájer elmondta, hogy a bizottsági alelnökjelölt öt évvel ezelőtt, még európai uniós szlovák nagykövetként - egy nemzetközi értekezleten - kijelentette: a romák kizsákmányolták a szlovák jóléti államot. A néppárt elutasítja a kollektív megbélyegzés effajta megnyilvánulását.