rss      tw      fb
Keres

Magyarország leminősítve, de továbbra is a befektetői kategóriában

MTI 2010. december 23., csütörtök 17:49

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő csütörtökön egy fokozattal rontotta a hosszú futamidejű magyar állami devizakötelezettségek besorolását. Ez azt is jelenti, hogy a magyar adósosztályzat a nagy nemzetközi hitelminősítők mindegyikénél továbbra is a befektetői kategóriában van, bár most már csak egy fokozat választja el a befektetésre nem ajánlott - vagyis "bóvli" - besorolási sávtól.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - ez utóbbi csütörtöki lépése nyomán most már azonos szinten, a befektetési ajánlású "BBB/Baa" kategória alsó szélén tartja nyilván, egyaránt további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

A Moody's december elején rontotta egyszerre két fokozattal az addigi "Baa1"-ról "Baa3"-ra hosszú távú magyar adósosztályzatát, amely megfelel az S&P és a Fitch most már egyaránt "BBB mínusz" osztályzatának.

A Fitch a csütörtöki leminősítésig ennél egy fokozattal magasabb, "BBB" - a Moody's osztályzási módszertanában "Baa2"-nek megfelelő - besorolással listázta a magyar államadósságot, de már arra az osztályzatra is negatív kilátást tartott érvényben, és a londoni elemzői közösségben hónapok óta egyöntetű volt az a várakozás, hogy még az év vége előtt a Fitch Ratings is bejelenti Magyarország visszaminősítését. A Fitch magyar osztályzatának ugyanis már 2009 eleje óta negatív volt a kilátása, és a negatív kilátások "feloldásának" futamideje a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban általában 12-18 hónap.

A továbbra is érvényes negatív kilátások kockázata az, hogy ha a Moody's, a Fitch vagy a Standard & Poor's közül bármelyik is tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország ezeknél a cégeknél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - kategóriába. Ez kötvényeladási nyomást okozhatna, mivel sok alapkezelő - főleg nyugdíjalapok - számára kizárólag olyan kötvények vásárlása megengedett, amelyekre mindegyik hitelminősítő befektetési ajánlású osztályzatot tart érvényben, és ha Magyarország bármelyik hitelminősítőnél elveszti befektetői osztályzatát, ezek az alapok elkezdhetik leépíteni a magyar kormánykötvényekben meglévő pozícióikat.

Jelenleg három EU-tagállamnak - Lettországnak, Romániának és Görögországnak - vannak nem befektetői ajánlású adóskockázati besorolásai. Görögország az egyetlen euróövezeti tagország, amelyre "bóvli" adósosztályzatokat tartanak érvényben a hitelminősítők.

Londoni elemzői vélemények szerint azonban indokolatlan lenne, ha e cégek Magyarországtól is megvonnák a befektetési ajánlású adósosztályzatokat.

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság a feltörekvő térség jövő évi kilátásairól Londonban minap kiadott előrejelzésében például azt írta, hogy ha a magyar adósbesorolásokat a hitelminősítők a befektetésre ajánlott sáv alá rontanák, az "durva" lépés lenne, amelyet "nehezen lehetne igazolni". Magyarország költségvetési pozíciója ugyanis még mindig "jelentősen jobb" más EU-tagállamokénál, és az adósságállomány megújítása sem tűnik nagy problémának.

Egy másik nagy citybeli ház, a Morgan Stanley bankcsoport felzárkózó piaci elemzői is szinte azonos véleményt fogalmaztak meg nemrégiben, mondván: Magyarország "nem érdemelné meg", hogy a hitelminősítők a "bóvli" kategóriába sorolják vissza, sőt szerintük a Moody's Investors Service e hónap elején bejelentett, egyszerre két fokozatú magyar osztályzatrontásának mértéke is "túlzás" volt.