rss      tw      fb
Keres

Egy orosz milliárdosé lesz a német RWE olaj- és gáztermelő vállalkozása hétfőtől


MTI 2015. február 28., szombat 10:23

Egy orosz milliárdos tulajdonába kerül hétfőn a német RWE közüzemi cég olaj- és gáztermelő vállalkozása, a DEA - közölte egy, az ügylethez közel álló forrás.

A német gazdasági minisztérium tavaly augusztusban engedélyezte az ügyletet, amit eredetileg a múlt év végén terveztek lezárni. Novemberben a felek ugyanakkor jelezték, hogy néhány hónap csúszás lesz.

Pénteken az RWE 1,15 százalék emelkedéssel 24,985 eurón zárt a frankfurti értéktőzsdén.

A most 50 éves Mihail Fridman orosz milliárdos, a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank társtulajdonosának befektetési cége, a LetterOne egy éve márciusban kötött elvi megállapodást arról, hogy 5 milliárd euróért megvásárolja a DEA vállalatot, amelynek mintegy 600 millió euró az adóssága. Az RWE 31 milliárd eurós tartozását csökkenti a DEA eladásával.

Mihail Fridman mellett a BASF olaj- és gáztermelő egysége, a Wintershall, valamint a Mol volt még versenyben a DEA eladására kiírt értékesítési eljárásban.

A DEA 14 országban van jelen, köztük Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Egyiptomban. Napi szénhidrogén-termelése 100 ezer hordó olajegyenértékű. A cég mintegy 1400 embert foglalkoztat, 2013-ban 9 százalékkal járult hozzá az RWE működési eredményéhez.