rss      tw      fb
Keres

Nyemcov-gyilkosság - Halála előtt három órával még tüntetésre buzdított az ellenzéki politikus


MTI 2015. február 28., szombat 11:25

Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus három órával a meggyilkolása előtt még arra buzdította egy moszkvai rádió hallgatóit, hogy vegyenek részt a kormány Ukrajna-politikája elleni vasárnapi tüntetésen.

A volt orosz miniszterelnök-helyettes a hatalommal szemben kritikus hangú Eho Moszkvi rádió péntek esti adásában 45 percen keresztül ismertette az Oroszország megváltoztatására irányuló elképzeléseit.

Nyemcov alig hagyta szóhoz jutni beszélgetőpartnereit, az időnként inkább monológnak tűnő interjúban elsősorban a vasárnapra tervezett nagyszabású tüntetésről beszélt, amelynek ő volt az egyik szervezője. A meggyilkolt politikus egyik ellenzéki harcostársa a merénylet után nem sokkal bejelentette, hogy a moszkvai Marjinka városnegyedben rendezendő tüntetést lemondták, és helyette gyászmenetet fognak tartani a főváros központjában.

„A felvonuláson az Ukrajna elleni háború azonnali befejezését követeljük, és azt, hogy Vlagyimir Putyin (orosz elnök) hagyjon fel az agresszióval” - jelentette ki Borisz Nyemcov az interjúban, aki ezután az ország válságos gazdasági helyzetéről beszélt.

„A válság oka az ukrajnai agresszió, amely a szankciókat és a tőkemenekülést követően is folytatódott, ezeknek mind a Putyin által Ukrajna ellen indított őrült agresszió az oka” - fogalmazott a néhai politikus, aki a nyugati hatalmakhoz és Kijevhez hasonlóan azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy csapatokat küldött az oroszbarát szakadárok támogatására Kelet-Ukrajnába.

Amikor az egyik riporter a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi bekebelezéséről kérdezte, Nyemcov elismerte, hogy a fekete-tengeri félsziget lakosainak többsége csatlakozni akart a föderációhoz, azonban hangsúlyozta, hogy tiszteletben kellett volna tartani a nemzetközi jogot.

Az ellenzéki politikus ezután abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy felére kellene csökkenteni az ország védelmi költségvetését, és a felszabaduló forrásokat inkább az oktatásra kellene fordítani.

„Ha egyetlen ember kezében összpontosul a hatalom, az csakis katasztrófához vezethet. Teljes katasztrófához” - összegzett Nyemcov.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. A politikus egy ukrán hölggyel sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon (Nagy Moszkva-folyó híd), amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba.