rss      tw      fb
Keres

Üzembe helyezték a horvát-magyar közös gázvezetéket

MTI 2010. december 23., csütörtök 17:59

Üzembe helyezték a horvát-magyar közös gázvezetéket csütörtökön.

A Horvátországot és Magyarországot összekötő új gázvezeték nemcsak a két ország, hanem az egész közép-európai térség számára kiemelkedő jelentőségű az energiabeszerzés diverzifikációja szempontjából - jelentette ki csütörtökön Zágrábban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, miután megbeszélést folytatott Jadranka Kosor horvát miniszterelnökkel.

A Városföld-Slobodnica közötti gázvezetékkel kapcsolatban a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón a horvát kormányfő beszámolt arról, hogy a mintegy 395 millió euró értékű beruházáshoz horvát részéről a Plinacro cég 75 millió euróval járult hozzá, magyar oldalon pedig az FGSZ Földgázszállító Zrt. volt a partner.

A beruházás befejezését követően még három energetikai témájú szerződés aláírására lehet számítani, amelyek tovább erősítik stratégiai partneri és baráti kapcsolatainkat - tette hozzá Jadranka Kosor.

Navracsics Tibor a vezetékrendszer elkészülte kapcsán hangsúlyozta: az összeköttetés nemcsak magyar és horvát érdek, hanem egész Közép-Európáé. Az elképzelések szerint ugyanis az észak-déli európai hálózat az Északi-tengertől az Adriáig húzódva az Európai Unió energiapolitikájának egyik legfontosabb célkitűzését valósítja meg, "a diverzifikáció révén hozzájárul az országok energetikai függetlenségének megvalósításához".

Ez a munka azonban csak akkor fejeződik be, ha további megállapodások egészítik ki Szlovákiával és Lengyelországgal. Ebben a folyamatban pedig Magyarország - már földrajzi helyzeténél fogva is - fontos szerepet játszhat, ez is a januárban kezdődő magyar uniós elnökség egyik célja lesz - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Szólt arról is, hogy a horvátországi magyar vagy a magyarországi horvát befektetések mindkét állam javát szolgálják, mert munkahelyeket teremtenek, hozzájárulnak a nemzeti össztermék bővüléséhez, és a remények szerint a gazdasági válságból kivezető út megtalálásához is.

Navracsics Tibor a tárgyaláson elhangzottakkal kapcsolatban kitért arra, hogy Magyarország januárban kezdődő uniós elnökségének egyik legfontosabb célkitűzése, hogy Horvátország lezárja uniós csatlakozási tárgyalásait. "Magyarország a jövőben is minden segítséget megad, hogy a tagsághoz fűződő kritériumokat teljesítve minél hamarabb befejeződjenek a tárgyalások" - fogalmazott.

Mindehhez hozzátette, hogy a két ország közötti kapcsolat példamutató lehet más közép-európai államok számára, a politikai és a gazdasági együttműködés tekintetében egyaránt. "Számunkra Horvátország nemcsak a szomszédos országok egyike, hanem olyan ezeréves ország, amivel közös a múltunk".

Jadranka Kosor ugyancsak reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökség alatt valóban befejeződhetnek a csatlakozási tárgyalások, s majd a mihamarabbi belépéssel "megvalósítjuk nagy történelmi és stratégai célunkat, csatlakozásunkat az Európai Unióhoz". Úgy fejezte ki magát, hogy Horvátország egy nagy maratoni futás utolsó métereinél tart, és a célban ott állnak a barátok, a magyarok, akik szurkolnak.

A horvát kormányfő végül közölte: megismételte meghívását Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy minél hamarabb látogasson el Horvátországba.

A sajtótájékoztatót követően Navracsics Tibor az MTI-nek elmondta még: megbeszéléseiken szó volt arról, hogy Horvátország uniós csatlakozása az egész balkáni térség számára stabilizáló hatású. Példaadó lehet más államok számára, s ezt a szerepet a horvátok már azzal igyekeznek betölteni, hogy a horvátra lefordított csatlakozási dokumentumokat átadták a térség államainak.