rss      tw      fb
Keres

Menekültek tucatjait mentették ki Románia partjainál


MTI 2015. február 28., szombat 13:26

Hetven, többségében Szíriából és Irakból érkezett menekültet mentett ki szombaton a román parti őrség a Fekete-tengeren - közölték a hatóságok.

A Reuters brit hírügynökség tájékoztatása szerint a bevándorlók Isztambulban vágtak neki a tengernek, és nagyjából 16 kilométerre voltak a román partoktól, amikor kimentették őket. A menekültek egy apró halászhajóval próbáltak meg eljutni Romániába, amely a viharos idő miatt bármikor elsüllyedhetett volna. Az utasok között húsz nő és hét gyerek van.

A hatóságok a menekülteket Constanta kikötővárosba szállították, ahol orvosi ellátásban részesülhetnek és menedékkérelmet nyújthatnak be.

Marius Niculescu, a román parti őrség szóvivője elmondta, hogy a szombaton kimentett migránsok voltak idén az első olyan menekültek, akik a Fekete-tengeren keresztül próbáltak meg eljutni Romániába.

Hivatalos adatok szerint 2013 közepe óta mintegy ötszáz menekült próbált tengeri úton eljutni Romániába. Ez rendkívül kevésnek számít más európai uniós országokhoz viszonyítva, Olaszországba tavaly január és november között 160 ezren, Görögországba pedig 40 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül.