rss      tw      fb
Keres

BMI-adatok és EKB-kamatdöntés várható a jövő héten


MTI 2015. február 28., szombat 15:09

Az európai és az amerikai gazdaság helyzetének felmérésére lehetőséget adó foglalkoztatási adatok, valamint feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI-mutatók özöne mellett az EKB kamatdöntő ülése befolyásolhatja a jövő héten a befektetői döntéseket az értékpapír piacokon.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn teszi közzé a főbb európai országok, valamint az EU februári feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeit (BMI). Az Egyesült Államokra vonatkozóan a Markit mellett az ISM (Institute of Supply Management) is közzéteszi februári feldolgozóipari BMI-t.

A feldolgozóipari teljesítménymutatókat szerdán a Markit szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexei követik, a két mutatóból képzett összetett BMI-vel kiegészítve, mind az európai országokra, mind az EU-ra, mind az Egyesült Államokra vonatkozóan. Az amerikai ISM pedig a feldolgozóiparon kívül eső gazdasági szektorok összesített BMI mutatóját teszi közzé szerdán.

A Markit beszerzésimenedzser-indexeinek februári előzetes értéke az euróövezetre vonatkozóan a gazdasági aktivitás hét hónapja legnagyobb mértékű növekedését jelezte, ezen belül pedig a részindexek alapján a foglalkoztatás 2011 óta legnagyobb mértékű növekedésére utalt. A javulás azonban túlnyomórészt a szolgáltatóipari szektor teljesítményének növekedésére támaszkodott, miközben a feldolgozóipari aktivitás alig változott.

A foglalkoztatás alakulásáról, ami az egyik legfontosabb döntési szempont a jegybankok gazdaságösztönző célú monetáris politikájában, hétfőn és pénteken ismerhetünk meg új adatokat. Hétfőn az EU és az euróövezet januári munkanélküliségi rátáját és foglalkoztatási adatait teszi közzé az Eurostat. Pénteken az Egyesült Államok februári munkanélküliségi rátája jelenik meg.

A foglalkoztatási adatok az eurövezet hétfőn megjelenő februári fogyasztói árindexével és a kedden megjelenő januári termelői árindexével együtt vezetik fel az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülését, amely egyúttal gazdaságpolitikai helyzetértékeléssel és a jövőben követni kívánt monetáris politikáról tett szándéknyilatkozattal is szolgált majd a piacok számára.

Az európai gazdasági adatok jövő heti sorozatának a végére az Eurostat tesz pontot pénteken az euróövezet 2014 negyedik negyedévi GDP-növekedési adatának közzétételével.

Az amerikai gazdasági makroadatok jövő heti sorát pedig a Fed szerdán megjelenő szubjektív gazdasági helyzetjelentése, a „Bézs Könyv” teszi színesebbé. A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján.