rss      tw      fb
Keres

Hivatalos személy elleni erőszaknak minősül a Budaházy-ügy ügyészének bántalmazása

MTI 2010. december 23., csütörtök 18:28

Hivatalos személy elleni erőszaknak minősül a büntető törvénykönyv szerint, hogy a tárgyalás után az ügyészt a munkájával összefüggésben a bíróság folyosóján lökdösték és leköpték - közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-vel a Budaházy-ügy óvadéki tárgyalása után történtek kapcsán.

Hozzátette: a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalból intézkedik a nyomozás elrendeléséről.

Fazekas Géza az esetet ismertetve elmondta: csütörtökön a Fővárosi Bíróságon a Budaházy György óvadékának tárgyában tartott ülés után a távozó ügyészt a bíróság folyosóján a hivatalos eljárás miatt, azzal összefüggésben bántalmazták eddig ismeretlen személyek. Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja merült fel, ez önmagában is súlyos bűncselekmény, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik - fejtette ki Fazekas Géza.

A Fővárosi Bíróság korábban azt közölte az MTI-vel, hogy nem nyilvános ülésen tárgyaltak a - csak monogrammal jelzett - Budaházy György és védője indítványáról, amelyben az előzetes letartóztatás óvadék fizetése ellenében történő megszüntetését kérték. A bíróság elutasította az indítványt, így a gyanúsított továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

"Az ülés berekesztése után a tárgyalóteremből távozó ügyészt a bírósági folyosón az összegyűlt szimpatizánsok egy csoportja lökdöste és leköpte. Ez a magatartás bűncselekményt valósít meg, amely miatt büntetőeljárásnak van helye" - közölte a bíróság.

A Fővárosi Bíróság őrszolgálata "mindvégig figyelemmel kísérte a tárgyalóterem előtt várakozók magatartását", és a bírói tanács elnökének jelzésére a bíróság nyomban értesítette az V. kerületi rendőrkapitányságot. "A kiérkező rendőrök megtették a szükséges intézkedést" - tették hozzá.

Budaházy György és 16 társa ellen terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt szeptember 27-én emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Budaházyt terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolják.

Budaházy Györgyöt október 13-án felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla egy másik ügyben, mert a bíróság szerint átlépte a szólásszabadság határait internetes írásaival.