rss      tw      fb
Keres

Az ENSZ elismerte Ouattarát Elefántcsontpart elnökének

MTI 2010. december 24., péntek 4:49

Az ENSZ Közgyűlése elismerte csütörtökön Alassane Ouattarát Elefántcsontpart törvényes elnökének, miután a világszervezet megállapította, hogy ő győzött Laurent Gbagbo leköszönő államfő ellenében a november végi választáson.

A 192 tagú Közgyűlés egyhangúlag ismerte el Ouattarát annak révén, hogy az általa delegált diplomaták képviselik az országot az ENSZ-nél. Az ENSZ illetékes bizottsága az előző nap akkreditálta az Ouattara delegálta nagykövetet, Youssouf Bambát.

A lépéssel az ENSZ-nek az a célja, hogy megerősítse helyzetében Ouattarát, és hogy még inkább elszigetelje Gbagbót, aki nem hajlandó távozni a hatalomból, és akinek diplomaták szerint csak kevés támogatója van a nemzetközi közösségben.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön ismét felszólította Gbagbót, hogy azonnal mondjon le a hatalomról, és az elefántcsontparti válság megoldása érdekében adja át a helyét Ouattarának. "Az elefántcsontparti lakosok jogait csak abban az esetben lehet teljesen tiszteletben tartani, ha működik a demokrácia, és helyreállítják a jogállamiságot az országban. Az Egyesült Államok csatlakozik a nemzetközi közösséghez az Elefántcsontparton egyre inkább terjedő erőszak, az emberjogsértések és a közbiztonság romlásának elítélésében" - írta Clinton az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának Genfbe küldött üzenetében.

Washington egy héttel korábban már követelte, hogy Gbagbo távozzon a hatalomból.

Ouattara tábora csütörtökön kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki azokat a gyilkosságokat, amelyeket főleg a Gbagbo hívei követtek el az országban a választás után.

Az ENSZ csütörtöki közlése szerint legalább 173 embert megöltek, több tucat másikat pedig megkínoztak Elefántcsontparton a vitatott kimenetelű elnökválasztást követően kirobbant erőszakos cselekményekben, amelyek a polgárháború visszatérésének rémével fenyegettek.

Az újabb adatokat Kjung-va Kang, az ENSZ emberi jogi főbiztosának helyettese ismertette a helyzetről Genfben, diplomaták részvételével rendezett tanácskozáson. Kang elmondta, az afrikai országban december 16-21. között bizonyíthatóan legalább 471 embert vettek őrizetbe.

A tisztségviselő megjegyezte, hogy a nyugat-afrikai országba vezényelt ENSZ-személyzet mozgásának korlátozása miatt lehetetlen az emberi jogok súlyos megsértésével kapcsolatos minden bejelentést - például tömegsírok felfedezéséről szóló híreket - kivizsgálni. A diplomata szerint legalább 90 embert megkínoztak vagy embertelenül bántak velük, s 24 ember eltűnéséről kaptak hírt.