rss      tw      fb
Keres

Iszapömlés - Lakást kapnak a devecseri Dankó-telepen élő romák

MTI 2010. december 24., péntek 10:44

Lakáshoz juthatnak azok a devecseri romák, akiknek a háza a vörösiszap-ömlésben megsemmisült Dankó-telepen állt, ám a kártalanítással kapott pénzből nem tudnának másikat vásárolni, vagy nem jogosultak kártalanításra engedély nélkül épült viskóik miatt - mondta Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), a település polgármestere pénteken az MTI-nek.

Közlése szerint az önkormányzat rendeletet alkotott arról, hogy különbizottság alakul a Dankó-telepi romák sorsának megoldására. "Senkit nem hagyunk magára" - fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzat felvállalta, hogy a Magyar Kármentő Alap forrásaiból és a Máltai Szeretetszolgálat segítségével legkésőbb február végéig lakást vásárol annak a 16 legszegényebb Dankó-telepi roma családnak, akiknek komfort nélküli háza a katasztrófában megsemmisült, és az értékbecslés során megállapított árért nem tudnának sem új, sem használt lakást vásárolni - mondta Toldi Tamás.

Nyolc olyan család van, akinek viskója a Torna-patak mellett, engedély nélkül épült, emiatt - a kormányrendelet értelmében - nem jogosult állami kártalanításra. A polgármester elmondta, hogy a családok kiválasztásánál a szociális helyzeten túl figyelembe vették azt is, hogy melyik család hogyan élt, dolgoztak-e.

Az önkormányzat 4 millió forint körüli ingatlanokat keres Devecserben és környékén - tette hozzá.

A Veszprém megyei kisváros legszegényebb negyedében, a Dankó-telepen egyetlen ház sem maradt épen az október eleji iszapömlés nyomán.

Két család a zeneiskolában kijelölt átmeneti szálláshelyen tölti a karácsonyt, a többiek a Máltai Szeretetszolgálat által bérelt lakásokban és rokonoknál laknak a katasztrófa óta.