rss      tw      fb
Keres

Emelkedik a Hármas-Körös vízszintje

MTI 2010. december 24., péntek 12:59

A mellékfolyókon levonuló árhullám és a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös vízállása lassan emelkedik; a folyón Szarvasnál másodfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

A Hármas-Körösön Szarvasnál reggel 706 centiméter volt a vízoszlop magassága, ami hat centiméterrel haladja meg a másodfokú riasztási szintet.

A folyó alsóbb szakaszán, Gyomaendrődnél, valamint a Sebes-Körösön Körösladánynál, illetve a Berettyón Szeghalomnál továbbra is elsőfokú a készültség, így az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 22 kilométeren másod-, 124 kilométeren pedig a legalacsonyabb szintű a riasztás.

Az elmúlt 24 órában 575 négyzetkilométerre növekedett a térségben a belvízzel elöntött területek nagysága. A vízügyi szervezet tíz védelmi szakaszából még mindig egyben, a Réhelyi területen védekeznek harmadfokon, további nyolc szakaszon másod-, míg egyben elsőfokú a készültség.

A szivattyútelepek egy nap alatt 8,5 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. December elseje óta már 145 millió köbméter vizet szivattyúztak el.

Az önkormányzatoknál a készültség az előző naphoz képest nem változott. Hét településen, például Kamuton és Szarvason másod-, további tizenegy településen elsőfokon védekeznek a belterületi elöntések ellen.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napig a Körösök vízrendszerében területi átlagban 4,5 milliméternyi csapadék várható.