rss      tw      fb
Keres

Amerikai zavargások - Nem emelnek szövetségi vádat a fekete fiatalt lelövő fergusoni rendőr ellen


MTI 2015. március 4., szerda 21:14

Az amerikai igazságügyi minisztérium nem emel szövetségi vádat az emberi jogok megsértésének címén Darren Wilson volt rendőr ellen, aki augusztusban lelőtte a 18 éves afroamerikai Michel Brownt a Missouri állambeli Fergusonban.

Ezt az igazságügyi tárca közölte szerdán. A szövetségi vizsgálat arra a megállapításra jutott, nincs olyan bizonyíték, amely megcáfolhatná, hogy Wilson a személyes biztonságát féltette, mint ahogy olyan sincs, amely alátámasztotta volna azt az állítást, miszerint Brown a megadás jeleként felemelte a kezét.

A halálos kimenetelű incidens idején Brown megütötte a rendőrt és megkísérelte megszerezni a szolgálati fegyverét.

Brown halála miatt országszerte hetekig tartó, esetenként zavargásokig fajuló tiltakozások voltak a rendőröknek a feketékkel szembeni kíméletlen fellépése miatt. Wilson ügyében novemberben az illetékes vádesküdtszék is úgy határozott, hogy nem állítja bíróság elé, ami miatt újabb tüntetések törtek ki.

Az igazságügyi tárca egy ugyancsak szerdán nyilvánosságra hozott jelentésben rasszista elfogultságot állapított meg a fergusoni hatóságoknál. A vizsgálat megállapításai szerint a város rendőrségén, a helyi börtönben és a bíróságon is folyamatosan hátrányos megkülönböztetésben részesítették az afroamerikaiakat.

A rendőrök például aránytalan erőszakot alkalmaztak velük szemben, és a fekete bőrű gépkocsivezetőket sokkal gyakrabban állították meg és kutatták át, mint a fehéreket. A minisztérium azt is megállapította, hogy egy afroamerikai esetében 68 százalékkal kisebb volt az esély arra, hogy a bíróság ad acta tegye az ügyét, mint mások esetében. Tavaly április és szeptember között a több mint két napon át a helyi börtönben tartott emberek 95 százaléka fekete bőrű volt.

A tárca több mint kéttucatnyi ajánlást fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne javítani a fergusoni rendőrség és bíróság munkáját. A minisztérium egyebek között azt indítványozta, hogy a rendőrök kapjanak konfliktuskezelési kiképzést, és hogy erősítsék meg a hatóság alkalmazási és előmeneteli gyakorlatának ellenőrzését. A tárca fenntartotta magának a pereskedés jogát arra az esetre, ha a javasolt változtatásokat nem hajtanák végre.