rss      tw      fb
Keres

Nőtt a GDP az EU-ban a tavalyi negyedik negyedévben


MTI 2015. március 6., péntek 11:42

Tavaly az utolsó negyedévében, az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal nőtt az Európai Unió (EU) tagállamainak közösen számolt bruttó hazai összterméke (GDP) a tavalyi harmadik negyedéves 0,3 százalékos növekedés után - szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak pénteken kiadott második becslésében.

Az eurózóna tagállamaiban 2014. október-decemberében 0,3 százalékkal nőtt a GDP, előtte a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal.

A tavalyi negyedik negyedévben a háztartások végső fogyasztása 0,5 százalékkal nőtt az EU-ban, a bruttó tőkeberuházások mértéke 0,4 százalékkal emelkedett, az export 1,3 százalékkal bővült, az import 0,8 százalékkal növekedett.

A tagállamok közül a negyedik negyedévben Észtországban, Svédországban és Magyarországon volt a leggyorsabb a gazdasági növekedés üteme. Az előbbi két országban 1,1 százalékos GDP-növekedés volt, Magyarországon 0,9 százalékos.

A legrosszabbul Ciprus, Görögország, Ausztria és Finnország teljesített. Cipruson 0,7 százalékkal, Görögországban 0,4 százalékkal, Ausztriában és Finnországban 0,2 százalékkal csökkent a GDP.

2014 egészében 1,3 százalékkal nőtt a tagállamok GDP-je az EU-ban és 0,9 százalékkal az eurózónában - közölte az Eurostat.