rss      tw      fb
Keres

OGY - Kétszer függesztett fel mentelmi jogot az Országgyűlés

MTI 2010. december 27., hétfő 11:14

Harmincnyolc ügyről tárgyalt tizenhárom ülésen az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága az elmúlt ciklusban, a Ház összesen két képviselő mentelmi jogát függesztette fel.

A 2010. május 14-én megalakult Országgyűlés először június 14-én, a jobbikos Samu Tamás Gergő esetében döntött mentelmi jog felfüggesztéséről.

A bizottsághoz egy közvádas ügy miatt került az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztése. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője május 13-án az MTI-nek elmondta: másfél évvel korábban vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészég Samu Tamás Gergő ellen, akit azzal vádolnak, hogy több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre 2008. március 15-én. Skoda Gabriella akkor közölte, hogy a mentelmi jog megszüntetését a bíróságnak kell majd kezdeményeznie.

Samu Tamás Gergő - aki az Országgyűlés alakuló ülésén korjegyzői feladatokat látott el - a parlamenti döntés előtt felszólalásában azt kérte képviselőtársaitól, hogy a vele szemben indult eljárás miatt függesszék fel a mentelmi jogát. Mint kifejtette: elfogadhatatlannak tartja azt a húsz éve tartó gyakorlatot, hogy más pártok képviselői rendszeresen visszaélnek ezzel a joggal.

A kereszténydemokrata Rubovszky György vezette bizottság december 14-én döntött arról, hogy a szintén jobbikos Novák Előd mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a Háznak, amely ezt december 20-án meg is tette.

A testület elnöke akkor elmondta, Novák Előd esetében közvádas ügyről van szó, büntetőeljárás folyik ellene. Az érintett jobbikos politikus az MTI-nek akkor arról számolt be, azért indult ellene eljárás, mert a 2006. őszi rendőri fellépések kapcsán ávósnak nevezett egy rendőrtisztet, aki ezt követően becsületsértésért feljelentette őt.

Az eljárás magánvádasként indult, de mivel rendőrtiszt jelentette fel, így közvádassá vált, a mentelmi bizottság ezért is támogatta mentelmi jogának felfüggesztését - mondta Novák Előd, aki ezzel egyetértett és maga is kérte a mentelmi jog felfüggesztését, hiszen - emlékeztetett - a Jobbik a képviselők mentelmi jogának eltörlése mellett van.

A mentelmi bizottság magánvádas esetekben - ezek legtöbbször rágalmazási, vagy becsületsértési ügyek - nem szokta javasolni a honatyáknak a mentelmi jog felfüggesztését.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében a képviselő bíróság vagy más hatóság előtt - megbízatásának ideje alatt és azt követően - nem vonható felelősségre leadott szavazata, továbbá a megbízatásának gyakorlása során általa közölt tény vagy vélemény miatt.

Ez a mentesség nem vonatkozik a szigorúan titkos és titkos minősítésű adattal való visszaélésre, a rágalmazásra és a becsületsértésre, valamint a képviselők polgári jogi felelősségére, de kiterjed a közhatalmat gyakorló személy vagy közszereplő politikus sérelmére elkövetett becsületsértésre, valamint - amennyiben a képviselőnek nem volt tudomása arról, hogy a közlés a lényegét tekintve valótlan - rágalmazásra.

A képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntető eljárást, valamint szabálysértési eljárást indítani, vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni.