rss      tw      fb
Keres

Hírkiemelő - 10.03.25.

Szubjektív válogatás az elmúlt 24 órában megjelent híreinkből


Fókuszban: Daimler-ügy

Az EvoBus Hungária és a Volánbusz lehet a Daimler-botrány magyar szála
2010. március 24. szerda, 10:18
Több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán - szerepel abban a keresetben, amelyet a Daimler német autógyár körüli megvesztegetési botrány ügyében nyújtott be az amerikai igazságügy-minisztérium. A dokumentum együtt kezeli az ügyben az osztrák és a magyar szálat.
Daimler-botrány - A Volánbusznak nincs információja; az EvoBus egyelőre nem ad információt

2010. március 24. szerda, 15:49
A Volánbusz az EvoBus ügyletével kapcsolatban nem rendelkezik információval. Az EvoBus az április elsején esedékes amerikai bírósági meghallgatásáig nem ad ki információt - "utána részletesen tájékoztatjuk a közvéleményt".
Daimler-botrány - a vagyonkezelő vizsgálja a 2005-ös buszbeszerzést

2010. március 24. szerda, 16:34
Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő, a Daimler-botrányt érintő kérdésre válaszolva azt mondta: Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán találkozott Kamarás Miklóssal, és az MNV Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy vizsgálatot indított a 2005-ös Volánbusz-beszerzés kapcsán.
A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a kormányzati szervek 1997-ben vásároltak utoljára Mercedes-típusú gépjárművet, a Mercedes 1997 óta nem vett részt egyetlen egy központi közbeszerzési eljáráson sem; nem használnak ilyen típusú autót.
A Daimler nem kommentál, de fizet

2010. március 24. szerda, 18:09
A szerdai berlini híradások megerősítették azt az értesülést, amely szerint a megvesztegetett országok listáján Magyarország is szerepel. A Deutschlandfunk és több más rádió-, illetve televíziós állomás arról számolt be, hogy a megvesztegetés által érintett, legkevesebb 22 ország közül Oroszország, Kína, Egyiptom, továbbá Görögország és Törökország szerepel a szóban forgó korrupciós lista élén.
Daimler-botrány - Horvátországban is vizsgálatot indítanak

2010. március 25. csütörtök, 03:42
Horvátországban is vizsgálatot indítanak a Daimler német autógyárral kapcsolatos vesztegetési ügyben, mert a The Wall Street Journal című amerikai napilap és több külföldi hírügynökség jelentése szerint az érintett, legalább 22 ország között Horvátország is szerepel.

***

GKI: a magyar gazdaság stagnálás körüli állapotban lesz az idén
2010. március 24. szerda, 10:22
A magyar gazdaság 2010-ben stagnálás körüli állapotban lesz - kilábalás, szerény növekedés csak a második félévben várható, de a pesszimizmus oldódik.

Lendvai Ildikó: a valóságból nem, legföljebb a Fidesz politikai érdekeiből vezethetők le a Magyar Nemzet mai állításai
2010. március 24. szerda, 11:15
"...egy olyan ügyben, mint a BKV-botrány, amely okkal tartja izgalomban egy egész ország nyilvánosságát, elvárható lett volna a szerkesztőktől, hogy ilyen súlyú állításokkal szembesítik a megtámadottakat, és lehetőséget adnak nekik arra, hogy ugyanazon lapszámban, a rágalmazó, negatív kijelentésekkel egy szövegkörnyezetben védjék meg a becsületüket..."

Még 10 millió felett van Magyarország népessége
2010. március 24. szerda, 11:20
A lakosságszám természetes fogyása 3377 volt, 631-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Jogerősen is pert nyert a pécsi Expo Center kivitelezője
2010. március 24. szerda, 12:54
A Pécsi Ítélőtábla szerdán jogerősen mintegy 204 millió forintot ítélt meg elmaradt vállalkozói díj és pótmunka címén a Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt.-nek a pécsi Expo Center építésével összefüggésben.

Pozsonyi nyilatkozat a magyarországi "revizionista" megnyilvánulásokról
2010. március 24. szerda, 13:08
A szlovák külügyminisztérium szerdán aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a magyarországi választási kampány során az utóbbi időben a Jobbik képviselői nyilatkozataikban megkérdőjelezik Európa II. világháború utáni elrendezését, a határok sérthetetlenségét, a szomszédos országok területi épségét.

Egyre több újságírót ölnek meg a világban kényes információk közzététele miatt
2010. március 24. szerda, 13:32
Nőtt az elmúlt két évben az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok száma a világban, s az áldozatok javarészt olyan sajtómunkások voltak, akik életüket kockáztatva kényes információkat közöltek egyebek mellett drogkereskedelemről, emberi jogsértésekről vagy korrupcióról - áll az UNESCO szerdán közzétett jelentésében.

A MEASZ is a Jobbik Magyarországért Mozgalom betiltásáért
2010. március 24. szerda, 14:32
A MEASZ- Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) támogatja az "Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom" kezdeményezését a Jobbik Magyarországért Mozgalom tevékenységének betiltására.

Elfogadta a pápa egy írországi püspök lemondását
2010. március 24. szerda, 14:58
John Magee közleményben bocsánatot kért mindazoktól, akiket pedofil papok bántalmaztak az ő egyházmegyéjében. XVI. Benedek még nem fogadta el három másik ír püspök lemondását, akiket egy tavaly novemberi jelentés felelősnek nevezett a pedofil papok kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseinek eltussolásáért.

Fegyveres rablás az M5-ös autópálya egyik parkolójában
2010. március 24. szerda, 16:09
Egy olasz állampolgárt a nála lévő készpénz átadására szólította fel egy férfi, aki a megszerzett 450 euróval Budapest irányába elmenekült.

Nem támogatja az EP néppárti frakciója az Európai Számvevőszék új magyar jelöltjét
2010. március 24. szerda, 16:21
Deutsch Tamás: "Mint az ezzel kapcsolatos dokumentumok ezt egyértelműen bizonyítják, Fazakas úr önkéntesen csatlakozott a kommunista diktatúra idején a magyar titkosszolgálathoz, ahol több mint 13 évig ügynökként tevékenykedett. Ezen okok miatt Fazakas Szabolcs bármilyen magas-rangú uniós tisztségre történő kinevezése szemben áll az alapvető európai demokratikus értékekkel"

Hodorkovszkij Medvegyev támogatására szólít fel
2010. március 24. szerda, 16:27
Mihail Hodorkovszkij, az egykori Yukos (Jukosz) olajipari konszern börtönben lévő volt főrészvényese, egykor Oroszország leggazdagabb embere a Handelsblatt című német lapnak adott interjújában - amely Hodorkovszkij honlapján olvasható -, rámutatott: "Abból indulok ki, hogy ez Dmitrij Medvegyev őszinte álláspontja, és úgy vélem, a társadalomnak és az elitnek aktívan támogatnia kell az elnököt, nem pedig hervadtan szemlélődnie".

A NATO-főtitkár lemondásra szólította fel Hoont
2010. március 24. szerda, 17:09
A NATO főtitkára felszólította szerdán Geoff Hoont, az atlanti szövetség új stratégiai koncepcióját előkészítő szakértői csoport brit tagját, hogy mondjon le megbízatásáról, miután otthon lobbibotrányba keveredett.

Előállította a rendőrség a veszprémi okmányiroda kilenc dolgozóját
2010. március 24. szerda, 17:14
A szerda reggeli akcióban 30 rendőr vett részt 15 helyszínen, s az előállítások mellett 15 esetben házkutatást is tartottak. Az okmányirodán mindössze egy gépjármű ügyintéző maradt.

Fidesz: nevetséges az MSZP "vagdalkozása"
2010. március 24. szerda, 17:17
Cser-Palkovics András: kétségbeesett és nevetséges Nyakó István "vagdalkozása". A Gyurcsány-korszak tönkretette a magyar fiatalokat, a "nemzeti ügyek kormánya" azonban nem ellenségként, hanem a jövő erőforrásaként fog tekinteni a magyar fiatalokra és a családokra.
Korábban:

MSZP: Törő Gábor ne legyen képviselőjelölt!

2010. március 24. szerda, 16:27
Nyakó István, az MSZP szóvivője felszólítását azzal indokolta, hogy sajtóértesülések szerint kedd este Törő Gábor hivatali autójával üldözőbe vett, majd leszorított egy szórólapozó családot - "...ez az alattomos és durva támadás minden határon túlmegy".

Bokros Lajos: az MSZP, a Fidesz és a Jobbik is szocialista programmal kampányol
2010. március 24. szerda, 17:26
Az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint "megveszekedett ígéretverseny van", hogy ki tud még nagyobbat mondani.

A legnagyobb horvát kormánypárt parlamenti bizottság elé vinné az INA privatizációjának ügyét
2010. március 24. szerda, 17:52
A legnagyobb horvát kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatásáról biztosította szerdán a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Szociáldemokrata Pártnak (SDP) azt a javaslatát, hogy parlamenti vizsgálóbizottság tekintse át a Mollal az INA olajipari konszern privatizálásával kapcsolatban tavaly kötött kiegészítő megállapodást, de a HDZ egyúttal a privatizáció kezdetét is megvizsgáltatná.

Nem szavazta meg a cégbírósági felügyelőbiztos kinevezését az MTV kuratóriumi elnöksége
2010. március 24. szerda, 19:43
Az egyik, magát megnevezni nem kívánó szocialista delegált az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a felügyelőbiztos kinevezéséről történő szavazás 7 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett zárult, ám közvetlenül utána Koltai András fideszes kuratóriumi tag benyújtotta a távol lévő Ugron Gáspár fideszes delegált voksát, megváltoztatva a szavazás kimenetelét.

Kósa Lajos: a törvényesség, jogállam és a szabálykövetés pártja a Fidesz; be kellene építeni az alkotmányba a tízparancsolatot
2010. március 24. szerda, 20:25
A Fidesz ma a törvényesség, a jogállam és a szabálykövetés pártja, amely nem felforgatni, hanem rendbe akarja tenni az országot - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke egy lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón szerdán Nyírbátorban.
Kósa Lajos szerint az erkölcsi mélypontok miatt teljesen újjá kell építeni a nemzet morális-erkölcsi rendjét. Példaként a tízparancsolatot hozta fel, melyet nézete szerint az alkotmányba kellene beleépíteni.

Morvai és Gaudi-Nagy kampányfórumán gárdisták őrizték a rendet
2010. március 24. szerda, 20:41
Az encsi művelődési házban összegyűlt több mint kétszáz ember türelmesen várta a mintegy félórás késéssel megérkezett Morvai Krisztinát és Gaudi-Nagy Tamást, akiket virággal, egy üveg, nemzeti színű szalaggal felpántlikázott itallal és vastapssal fogadtak. A Jobbik államfőjelöltje megelégedéssel nyugtázta, hogy biztonságukra itt is a Magyar Gárda egyenruháját viselők vigyáztak, legalább tucatnyian.

Gyurcsány: a Fidesz a saját viselkedését kapja majd vissza a Jobbiktól
2010. március 24. szerda, 20:58
A szocialista politikus szerint erre azért nem szabad kárörömmel gondolni, mert, a Fidesz is az országot sebezte meg, amikor az MSZP-t akarta ütni. Ha a Jobbik a Fideszt akarja majd ütni, akkor a Magyarországot fogja megsebezni.

NYT: a Google példáját kövesse a Microsoft és a Yahoo is Kínában
2010. március 24. szerda, 21:10
A kínai keresőportáljának öncenzúrázását megszüntető Google példáját kövesse a Microsoft és a Yahoo is - követelte szerdai szerkesztőségi cikkében a The New York Times.
Korábban:

Nem akar vívni egymással Peking és Washington a Google lépése miatt

2010. március 24. szerda, 14:41
Elemzők szerint nem vezet politikai összetűzéshez Kína és az Egyesült Államok között, hogy a Google amerikai internetes szolgáltató beszünteti kínai keresőportálja öncenzúrázását és leállítja működését.
WT: a Google elleni támadások mögött a kínai kormány áll

2010. március 24. szerda, 20:35
Ennél is aggasztóbb viszont, hogy a kínaiak valószínűleg olyan rejtett szoftvereket szándékoztak elhelyezni amerikai hálózatokban, amelyekkel további titkos műveleteket folytathattak volna, távirányítás alá vonva a megfertőzött számítógépeket.

Az MDF nem szerepel a fővárosi listás szavazólapon
2010. március 24. szerda, 21:57
A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén kisorsolta, hogy milyen sorrendben kövessék egymást a pártok a budapesti listás szavazólapon az április 11-ei parlamenti választáson. Az elfogadott szavazólapon az MDF nem szerepel, mert előtte a testület elutasította az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét.
Korábban:
A Fővárosi Választási Bizottság szerda este elutasította a párt fővárosi listáját - az MDF az Országos Választási Bizottsághoz fordul

2010. március 24. szerda, 19:50
A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén 3:2 arányban, a fideszes delegált javaslatára utasította el az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét.

A lengyel püspökök a mesterséges megtermékenyítés ellen
2010. március 24. szerda, 22:27
"Erkölcsileg elfogadhatatlan embriók megölése és lefagyasztása, csakúgy mint szelektálásuk".
Arra az esetre, ha a mesterséges megtermékenyítés teljes tilalma nem kapna elegendő támogatást a parlamentben, a püspökök felszólítják a képviselőket, hogy "intézkedjenek a törvénytervezet káros hatásait korlátozó megoldások érdekében".
Szeptemberben a lengyel parlament alsóháza elutasította azt az ultrakonzervatív katolikusok kidolgozta törvénytervezetet, amely börtönbüntetéssel sújtotta volna a mesterséges megtermékenyítés alkalmazását.

Vona az MTV-ben: népszavazás a Lisszaboni Szerződés felmondásáról
2010. március 24. szerda, 22:31
Vona Gábor szerint Magyarországnak a „politikusbűnözés” felszámolására, a magyar gazdaság talpra állítására és a közbiztonság javítására van szüksége, amelyet kizárólag az általa vezetett Jobbik Magyarországért Mozgalom képes megvalósítani.

Sokaknak "belefér" a korrupció
2010. március 25. csütörtök, 05:08
Az emberek fele késznek mutatkozott arra, hogy "elkövető, vagy áldozat" szerepében részese legyen a magyar köz- és gazdasági életet áthálózó korrupciónak.

A nézeteltérések elsimítása nélkül ért véget Netanjahu washingtoni látogatása
2010. március 25. csütörtök, 05:31
Netanjahu kétszer is meghosszabbította látogatását, hogy a felek megállapodásra jussanak. Végül George Mitchell-lel, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjával tárgyalt, de a megbeszélést helyi idő szerint este 8 órakor befejezték, és utána nem tettek nyilvános bejelentést.
Korábban:
Netanjahu másodszor is találkozott Obamával

2010. március 24. szerda, 10:16
Hírek szerint Netanjahu emelt hangon szólt Jeruzsálem, a tervezett kelet-jeruzsálemi építkezések ügyéről, láthatólag keveset törődve Obama elégedetlenségével, aki a Fehér Házban fogadta őt.
Netanjahu tárgyalás céljából tovább maradt Washingtonban

2010. március 25. csütörtök, 04:20
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az előzetes tervekkel ellentétben nem utazott el szerdán Washingtonból, hanem tovább tárgyalt az amerikai vezetéssel arról, hogy Izrael milyen gesztusokat tegyen a palesztinoknak bizalmuk és az Obama-kormány bizalmának visszanyerése érdekében.


(összeállította: Kelemen László)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!