rss      tw      fb
Keres

Orosz doppingbotrány - Újabb két gyaloglót tiltottak el


MTI 2015. március 17., kedd 17:11

Tovább gyűrűzik az elsősorban gyaloglókat érintő orosz doppingbotrány, kedden két újabb atlétát tiltottak el.

Az orosz szövetség ezúttal az egyaránt válogatott Andrej Ruzavint és Nyina Ohotnyikovát büntette meg, mivel mindkettejük biológiai útlevélében rendellenességeket fedeztek fel. Ruzavint két és fél, míg Ohotnyikovát két évre tiltották el, mindkettejük eredményeit törölték 2011-től több hosszabb periódusban.

Az orosz doppingbotrány december elején robbant ki, amikor az ARD részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva tagadta a vádakat, ám azóta folyamatosan jelentik be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között a mostaniakkal együtt hét gyalogló is van, február elején pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: van bizonyíték arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont vezetője, Viktor Csagin ellen, akit az IAAF illetékese szerint eltávolítanak a sportágból. Thomas Capdeville, az IAAF doppingellenes részlegének vezetője korábban azt mondta, hogy a fegyelmi eljárást megindították a szaranszki központ irányítójával szemben, akinek több mint húsz tanítványa bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években. Az IAAF néhány hete az üggyel kapcsolatban jelezte, hogy a biológiai útlevélre épülő ellenőrzési rendszerben kimutatott szabálytalanságok miatt összesen 37 atlétát szankcionáltak 2009 óta, közülük 23 orosz versenyző volt.

Vizsgálatot kezdeményezett Oroszország ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is.

Az orosz szövetség elnöke, Valentyin Balahnyicsev február közepén lemondott posztjáról, ám egyúttal azt is közölte, hogy bíróság elé viszik az ügyet, s bizonyítékokat várnak a filmben megfogalmazott vádak alátámasztására mind az ARD-től, mind a filmben szerepet vállalt oroszoktól.