rss      tw      fb
Keres

Emléktábla az olimpiai bajnokoknak a TF-en


MTI 2015. március 18., szerda 10:49

A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián aranyérmes magyar sportolók tiszteletére szerdán márványtáblát avattak a Testnevelési Egyetemen.

Mocsai Lajos, a TF rektora arról beszélt, hogy különleges ez a nap, mert a két legutóbbi ötkarikás játékok tábláját avatják fel a meglévő 15 mellett.

„Fantasztikus, hogy a 90 éves Testnevelési Egyetem olyan márványtábla-sorozattal büszkélkedik, amelyen az összes olimpiai bajnok neve szerepel. Ez a világon egyedülálló archiválási mód” - mondta a rektor, aki hozzátette, ha el is költözik a TF, a táblákat viszik magukkal, mert az intézmény szellemiségét idézik, valamint több olimpiai bajnok alma matere volt a TF.

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, akinek neve kardvívó olimpiai bajnokként szerepel a márványtáblákon, elmondta, amikor megtudta, hogy az utolsó két olimpia táblája még hiányzik, minden követ megmozgatott, hogy pótolják a hiányosságot.

„A MOB és baráti összefogás segítségével útban a riói olimpia felé elértük azt, hogy most már mind a 168 aranyérem dokumentálva van az intézmény falán” - jelentette ki Szabó Bence, aki Mocsai Lajossal leplezte le a két táblát.

A 2008-as játékokon három, a 2012-esen pedig nyolc magyar aranyérem született.