rss      tw      fb
Keres

Vb-2018 - Az UEFA szerint Európának járna plusz egy hely


MTI 2015. március 23., hétfő 13:56

Európának a korábbi 13 helyett 14 helyet kellene kapnia a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra - így foglalt állást hétfőn a kontinentális szövetség (UEFA).

Az UEFA a tavalyi, brazíliai vb-re 13 kvótát kapott, de a következő alkalommal - a házigazda oroszoknak járó automatikus indulási jog mellé - 14-et szeretne.

„Szerintem nagy esély van arra, hogy 13-nál többet kapjunk, hiszen tény, hogy a 32 legjobban rangsorolt válogatott közül 19 európai. Ráadásul az utóbbi három vb-t európai csapat nyerte” - fogalmazott a végrehajtó bizottság bécsi ülését követően Gianni Infantino, az UEFA főtitkára.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága május 30-án dönt arról, hogy az egyes kontinensek hány kvótát kapnak a 2018-as tornára. A tavalyi, brazíliai vb-n Európát 13, Afrikát 5, Dél-Amerikát és Ázsiát 4-4, Észak- és Közép-Amerikát pedig 3 biztos hely illette meg. Két interkontinentális pótselejtezőt is rendeztek Ázsia és Dél-Amerika, továbbá Óceánia és Közép- és Észak-Amerika képviselője között, a házigazda pedig hagyományosan automatikusan résztvevő volt.

Szakemberek szerint tavalyi szereplése alapján a közép- és észak-amerikai régió bízhat abban, hogy az eddiginél több kvótához jut, mivel a résztvevő négy csapatból három továbbjutott a csoportjából, miközben Ázsia mind a négy együttese győzelem nélkül és kvartettje utolsó helyén zárt.

Infantino azt is közölte, hogy az európai selejtezőt a 13 kvótára alapozva írták ki, de ez csak előzetes terv. Ezek alapján a résztvevő 52 együttest a szokásoknak megfelelően kilenc csoportba - hét hatosba és két ötösbe - sorolják, a csoportgyőztesek automatikusan kijutnak, a nyolc legjobb második pedig pótselejtezőt vív majd. A selejtező sorsolását július 25-én rendezik Szentpéterváron.