rss      tw      fb
Keres

Rio 2016 - Három magyar úszónak már van A-szintes eredménye


MTI 2015. március 24., kedd 15:22

A hónap elején indult kvalifikációs időszakban eddig már három magyar úszó - Hosszú Katinka, valamint Verrasztó Evelyn és Dávid - ért el A-szintes időt, azaz indulhatna az adott számban a jövő évi, Rio de Janeiró-i olimpián.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) kedden, 500 nappal a játékok kezdete előtt összegezte az aktuális helyzetet, s közleményben emlékeztetett rá, hogy Jakabos Zsuzsanna és Gyurta Dániel csak azért nem tekinthető egyelőre A-szintesnek, mert nem a nemzetközi szövetség (FINA) által akkreditált viadalon érte el az előírt eredményt.

Hosszú Katinka egyetlen versenyen - Marseille-ben - négy számot is „kipipált": 400 méter gyorson (4:05.75), 800 gyorson (8.33.12), 200 pillangón (2:08.66) és 400 vegyesen (4:37.50) is úgynevezett olimpiai kvalifikációs időt (Olympic Qualification Time, ez gyakorlatilag az A-szint) úszott. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ezekben a számokban biztosan rajthoz is áll jövőre, viszont garantálja a lehetőséget, hogy kedvére állíthassa össze versenyprogramját, már amennyiben egy-egy számban nem lesz két olyan magyar vetélytárs, aki jobb időt ér el nála a kvalifikációs időszakban.

Verrasztó Evelyn 200 vegyesen, szintén Marseille-ben (2:14.20) érte el a kvalifikációhoz szükséges időt. Bátyja, Dávid ugyancsak a francia kikötővárosban, 400 vegyesen (4:15.99) úszott A-szintet, míg B-szintet teljesített 200 vegyesen és 400 gyorson.

Egy milánói viadalon már „A-szintes” formában volt Jakabos Zsuzsanna (200 pillangó, 2:08.70) és Gyurta Dániel is (200 mell, 2:11.54), ezek az eredmények azonban még nem jogosítanak ötkarikás részvételre, mivel az olaszországi esemény nem szerepel a FINA által akkreditált kvalifikációs versenyek listáján.

Ugyanezen okból csupán „virtuális” B-szintes a szintén Milánóban indult Takács Krisztián (50 gyors) és Balog Gábor (200 hát), valamint Cseh László, aki 100 háton ért el B-s eredményt egy nem listázott berlini eseményen.

A szabályok értelmében a riói olimpián egy-egy számban két A-szintes szerepelhet egy országból, illetve, ha az adott számban nincs A-szintes, akkor egy B-s nevezhető - de az ő szereplésük a FINA döntésén múlik (éppen ezért hivatalosan a második kategóriát olimpiai válogatási időnek - Olympic Selection Time - nevezik).

A kvalifikációs időszak március 1-jén kezdődött és 2016. július 3-ig tart. A FINA által akkreditált hazai rendezésű versenyen először április 1. és 4. között, a Budapest Openen, a Komjádi uszodában próbálkozhatnak a magyar úszók az újabb szintteljesítésekkel.