rss      tw      fb
Keres

Vitorlástörténeti interaktív kiállítás nyílt Balatonfüreden


MTI 2015. március 26., csütörtök 18:52

Több mint 145 millió forint európai uniós támogatással megvalósult vitorlástörténeti interaktív kiállítás nyílt csütörtökön Balatonfüreden a Vitorlás étterem emeletén és teraszán.

Az országszerte egyedülálló kiállítás modern számítástechnikai eszközöket felhasználva kép- és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton-térkép, a vitorlázás történetét és technikai fejlődését bemutató filmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés segítségével mutatja be a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét.

A kiállításon szimulátoron kipróbálható a viharos Balatonon való vitorlázás, emellett navigálást, kötélcsomózást és a teraszon kikötött árbocon való vitorlafelvonást is lehet gyakorolni. Látható egy 30 négyzetméteres járható üvegfelületű Balaton-térkép, amelyen a látogatók szabadon mozoghatnak és választhatják ki az őket érdeklő filmeket, a vitorlázással és a balatoni élettel kapcsolatban, közel negyven témában.

A múzeumnak helyt adó épület kialakítása során az országos védettségű, 1921-ben Hauszmann Alajos által tervezett Vitorlás étterem emeleti részén az eredeti állapotnak megfelelően helyreállították a homlokzatot, új nyílászárókat építettek be és a fakorlátot is felújították. Az épület terasza pedig a műemlékvédelem jóváhagyásával bővült.

A Vitorlázeum megnyitóján Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője és Bóka István polgármester méltatta a kiállítást, mely egész évben nyitva tart és a Vitorlás étterem Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn közelíthető meg.