rss      tw      fb
Keres

Kína évi 2,5 ezer milliárd dollár forgalmat vár a Selyemút-kezdeményezéstől


MTI 2015. március 29., vasárnap 16:05

Kína tíz éven belül évi 2,5 ezer milliárd dollárt meghaladó kereskedelmi forgalmat remél a Selyemút Gazdasági Övezet kezdeményezéstől.

A dél-kínai Hainan szigeten fekvő Boao városban az idén a 14. alkalommal megrendezett Boao Forum for Asia (BFA) éves regionális gazdasági konferencián Hszi Csin-ping kínai államfő úgy vélte, hogy a vasúti, közúti, olaj- és gázvezeték, valamint villamos távvezeték hálózati és tengeri szállítási infrastrukturális beruházásokat felölelő program fel fogja lendíteni az érintett országok közötti kereskedelmet és a beruházásokat.

„Bízunk benne, hogy Kína és a programban részt vevő országok között a kereskedelmi forgalom egy évtized múlva meghaladja majd az évi 2,5 ezer milliárd dollárt” - idézi az államfő szavait a kínai külügyminisztérium honlapján közzétett közlemény.

Összehasonlításképpen Kína és az Európai Unió kereskedelmi forgalma 2013-ban 428,1 milliárd euró (466,1 milliárd dollár) volt.

Kao Hu-cseng kereskedelmi miniszter korábban azt közölte, hogy már több mint ötven ország jelezte érdeklődését a programban való részvétel iránt.

Az Ázsia új jövője: közös úton a sorsközösség felé mottóval megrendezett és vasárnap befejeződött négynapos konferencián 49 országból érkezett közel háromezer politikus, üzletember és tudós vitatta meg egyebek között Kína Selyemút Gazdasági Övezet és Ázsiai Infrastruktúra-befektetési Bank (AIIB) kezdeményezéseit, illetve az ASEAN Gazdasági Közösség előtt álló kihívásokat.