rss      tw      fb
Keres

Szíria - Menekülnek a lakosok az elfoglalt Idlíbből


MTI 2015. március 29., vasárnap 20:31

Menekül a lakosság a szíriai Idlíb városból, amelyet szombaton elfoglaltak az an-Nuszra Front nevű szélsőséges iszlamista szervezet és a vele szövetséges csoportok fegyveresei - közölték vasárnap aktivisták.

A 165 ezer lakosú Idlíb a második tartományi központ, amely a rendszer ellen harcoló felkelők kezére került. Az egyik lakos azt közölte az interneten, hogy viszonylag nyugalom van, de sokan elmenekülnek a közeli falvakba és városokba, mert attól tartanak, hogy a kormányerők keményen visszavágnak a vereségükért, és ezt a lakosság fogja megszenvedni. A szíriai légierő szombaton már bombázta a várost, de arról nincs hír, hogy milyen eredménnyel.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet is megerősítette, hogy egyesek elmenekültek Idlíbből, de számokat nem adott meg.

Ugyancsak aktivisták közölték, hogy a katonai hírszerzés városi központjában 15 megölt foglyot találtak, akiket a titkos szolgálat emberei az elmenekülésük előtt lőttek agyon. A város médiaközpontja felvételt mutatott be a holttestekről, amelyek egy szobában hevertek. Másik 53 foglyot a lázadók szabadítottak ki. Az an-Nuszra Front az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya.

Az ODS beszámolt arról is, hogy a legbrutálisabb iszlamista szélsőséges csoport, az Iszlám Állam (IÁ) lefejezett nyolc férfit Hama tartományban, és erről videót is feltett az internetre vasárnap. Az alámondás szerint azért fejezték le őket, mert a síita felekezethez tartoztak. Az Iszlám Állam hívei szunniták.

Az ODSH vasárnap egy statisztikát is közölt az IÁ gyilkosságairól. Eszerint február 28. és március 28. között 61 embert végeztek ki a terroristák, s ezzel 2030-ra nőtt az áldozataik száma azóta, hogy tavaly júniusban kikiáltották a saját államot, a kalifátust. A kivégzésszerűen meggyilkoltak közül 1274-en civilek voltak, köztük 8 nő és 6 fiatalkorú. Kivégezték a rivális lázadó csoportok 116 tagját, a hadsereg és a biztonsági erők kezükre került 515 katonáját, s végül 125-öt a saját embereik közül, akiket árulással és kémkedéssel, vagy dezertálási szándékkal vádoltak meg.

Az áldozatokat lelőtték vagy elvágták a torkukat, lefejezték, megkövezték, elégették vagy ledobták egy magas épületről.

A török hatóságok elfogtak öt holland állampolgárt, aki Szíriába akart átszökni a határon. Az erről vasárnap kiadott közlemény azt nem tartalmazza, hogy mi volt a céljuk Szíriában, ahová Törökországon át külföldiek ezrei érkeztek, hogy a felkelőkhöz csatlakozzanak. Ankarát bírálták is amiatt, hogy nem őrzi szigorúbban a határait, amire azzal vágott vissza, hogy az európai államoknak kellene feltartóztatniuk még otthon a leendő dzsihadistákat.