rss      tw      fb
Keres

Az Oroszországba került magyar kulturális javak visszaadásáról is tárgyalt Moszkvában Balog Zoltán


MTI 2015. március 30., hétfő 22:41

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Oroszországban lévő magyar műkincsek visszaadásáról is tárgyalt hétfőn Moszkvában.

A magyar kormánytag Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszterrel a Magyarországon zajló Orosz Kulturális Napok, valamint a moszkvai Munkácsy-kiállítással elkezdődött Oroszországi Magyar Kulturális Napok című rendezvénysorozat megnyitása alkalmából találkozott.

Balog Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy orosz kollégájának érzékeny témát vetett fel, amely a Magyarországról elszármazott műkincsek, illetve tudományos értékek sorsával kapcsolatos. Örömmel tapasztalta, Megyinszkij kedvezően fogadta ezt a felvetést.

A magyar miniszter az előzményeket ismertetve arról is beszámolt, hogy egy az orosz kulturális minisztérium által kiadott katalógusban ismerős könyveket fedezett fel. A sárospataki református kollégium könyvtárának Oroszországban maradt darabjairól, reformáció korabeli könyvekről van szó, amelyeknek talán nem olyan nagy a piaci értéke, de Magyarország és a magyar református egyház számára fontosak. A miniszter azt mondta, ígéretet kapott arra Vlagyimir Megyinszkijtől, ha hivatalos megkeresés érkezik a magyar kormány részéről, akkor megpróbálják kedvezően elbírálni (a visszakövetelt) műkincsek és kulturális értékek listáját.

Balog Zoltán kitért arra: Oroszországban nagyon szigorú a szabályozás arra vonatkozóan, hogy mit lehet visszajuttatni, és mit nem a háborúban elhurcolt javakból. Elsősorban az egyházi értékeket és a fasizmus áldozatainak a tárgyait adhatják vissza. A miniszter ezért arra is emlékeztette az orosz kulturális minisztert, hogy a magyarországi zsidó közösség sok liturgikus tárgya van még Oroszországban. Azok visszajuttatásáról eddig is folytak tárgyalások, amelyekben Balog Zoltán reményei szerint szintén tudnak előrelépést elérni.

A miniszter további két orosz tárcavezetővel is folytatott megbeszéléseket.

Dmitrij Livanov orosz oktatási és tudományos miniszterrel a felsőoktatási együttműködésről tárgyalt.

Oroszország 200 ösztöndíjas helyet kínál magyar diákoknak, amely ingyenes képzést jelent. Magyarország is 200 orosz diáknak biztosít ösztöndíjas felsőoktatási képzést. Még az idén 25 legjelentősebb oroszországi egyetem rektora látogat el Magyarországra, budapesti és vidéki egyetemekre, hogy bemutassa az oroszországi képzési lehetőségeket. Moszkvában április közepén tartják az úgynevezett nemzetközi oktatási szalont, amelyen Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára fogja népszerűsíteni a magyar képzési lehetőségeket.

Balog Zoltán elmondta, hogy Dmitrij Livanovval az atomenergia-iparhoz kapcsolódó képzések magyarországi megerősítéséről, képzési központok létrehozásáról is tárgyaltak. Pécs, Debrecen, a budapesti Műszaki Egyetem, és Szekszárd a szóba jöhető helyszínek. A tervek szerint harmadik országok számára képeznének atomenergia-ipari szakembereket, és az orosz rendszerű atomerőművekkel kapcsolatos tudás átadásában vállalnának szerepet.

A magyar emberi erőforrások minisztere Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszterrel az orosz gyógyszerpiacon kialakult helyzetről és a gyógyszerhamisítás elleni közös fellépésről tárgyalt. Oroszországban arra törekszenek, hogy minél több külföldi gyógyszert váltsanak ki hazai gyártásúakkal. Ez azonban részben veszélyezteti a magyar gyógyszerek hagyományosan jó orosz piaci lehetőségeit - mondta Balog Zoltán, aki az orosz miniszter támogatását kérte ahhoz, hogy a magyar gyógyszeripari termékek ne szenvedjenek hátrányt az orosz piacon. Mint mondta, ígéretet kapott a támogatásra.