rss      tw      fb
Keres

Iráni atomprogram - A 12 éve tartó nemzetközi vita főbb állomásai


MTI 2015. március 31., kedd 15:54

Az iráni atomprogram körül 12 éve tartó nemzetközi vitában a Nyugat azzal gyanúsítja Teheránt, hogy nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozik. Irán ezt a vádat visszautasítja, és váltig állítja, hogy nukleáris tevékenysége kizárólag békés célokat szolgál. Az atomválság főbb állomásai:

2003: Irán bejelentette, hogy kész felfüggeszteni az urándúsítást és a fűtőelemek újrafeldolgozását. Aláírta az atomsorompó-szerződés (NPT) kiegészítő záradékát, aminek értelmében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek korlátlan hozzáférést biztosított az ország összes nukleáris létesítményéhez.

2004: Teherán megígérte, hogy felfüggeszti urándúsító programját, amíg tárgyalásokat folytat az Európai Unióval (EU) egy politikai és gazdasági megállapodásról.

2006: Irán újrakezdte az urándúsítást, és beszüntette az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvének alkalmazását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elrendelte az első szankciókat Teherán ellen, amelyeket később újabb büntetőintézkedések követtek.

2008: Javier Solana, az EU külügyi főképviselője a hatok - az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország - nevében új ajánlatot tett Iránnak az együttműködésre. Irán azonban újfent elutasította az urándúsításról való lemondást.

2009: Irán a hatokkal folytatott újabb tárgyalások során elvileg elfogadta azt a lehetőséget, hogy az uránt külföldön dúsíthatja, de végül nem tartotta be a NAÜ által erre szabott határidőt.

2011/2012: Isztambulban határozatlan időre elnapolták a hatok és Irán közötti tárgyalások újabb fordulóját. Több mint egy évvel később újrakezdődtek a megbeszélések Isztambulban az iráni atomprogramról. A felek Moszkvában és a kazahsztáni Almatiban és tartottak egy-egy tárgyalási fordulót.

2013: A Genfben folytatott újabb megbeszélések egy átmeneti megoldást eredményeztek. Ennek értelmében Iránnak első lépésben hat hónapig jegelnie kellett nukleáris programját, a Nyugat ezért cserébe a Teherán elleni szankciók lazítását ígérte.

2014. január/február: Teherán először hozott olyan intézkedéseket, amelyek atomprogramjának visszafogását célozzák a lényegesebb területeken. Az Egyesült Államok és az EU először lazított a Teherán elleni büntetőintézkedéseken. Bécsben újra megbeszéléseket folytattak a hatok és Teherán.

2014. szeptember: az ENSZ New Yorki-i közgyűlésének alkalmából, amelyen Haszan Róháni iráni elnök is részt vett, újból megbeszéléseket folytattak a hatok és Irán.

2014. november: Washington, Brüsszel és Teherán küldöttsége Ománban találkozott, a hatok és Irán külügyminiszterei Bécsben folytattak megbeszélést, mindkét találkozó eredménytelenül zárult.

2015. március: a NAÜ és Teherán képviselői ismét tárgyalóasztalhoz ültek az iráni atomprogram lehetséges katonai vonatkozásairól folytatott ellenőrzés keretében. A hatok és Irán újabb megbeszélései, valamint Washington és Teherán külügyminisztereinek tárgyalásai Lausanne-ban ugyan vontatottan indultak, de aztán lendületet vettek.