rss      tw      fb
Keres

Nyugdíjasokat keresnek alkalmi juhásznak Bakonykútra


MTI 2015. március 31., kedd 21:23

Segítőkész nyugdíjasokat toboroz karitatív munkára alkalmi juhásznak az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. őszre, a társaság bakonykúti telepének legelőjére.

A nyolc önkéntesre azért van szükség mert a megváltozott munkaképességű, főként fiatalokat foglalkoztató társaság mezőgazdasági egységében időszakonként több munkásra van szükség - mondta Kreszán Valéria telepvezető az MTI-nek.

Ilyen például a birkák augusztus végétől kezdődő ellési időszaka, amikor a telep állandó juhászait főként ezek a teendők kötik le. Őket kell majd kisegíteni az 500 birkát számláló nyáj felügyeletében.

Az alkalmi juhászoknak szállást és napi étkezést kínál a társaság, szeptembertől október végéig hetente váltják majd egymást. A juhok puszta őrzése nem igényel különös szakértelmet, figyelemmel, az állatok szeretetével akár a városi létben szocializálódott aktív nyugdíjas is megfelelően elláthatja a feladatot - tette hozzá.

A bakonykúti mezőgazdasági telep nyolc megváltozott munkaképességű állattartójának ezekben a napokban főként az idén született, 22 kilónyira gyarapodott bárányok húsvéti exportja előkészítése ad elfoglaltságot - ismertette a telep vezetője. A herendi átvevőhelyre szállítják a 160 állatot, ahol az olasz megrendelő veszi át a bárányokat. A nyár végén esedékes, évi második szaporulat szintén főként olasz megrendelésre, a karácsonyi szezonra válik majd exportképessé.

A várhatóan az idén hozzávetőleg 8 millió forint termelési értéket előállító bakonykúti mezőgazdasági telep bevétele a több mint 600 szellemi vagy fizikai fogyatékkal élő embernek otthont, kereseti lehetőséget - gyertyaöntés, kosárfonás, kertészkedés - nyújtó, csömöri központú Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. költségvetéséhez járul hozzá. A szerény anyagi hátterű társaság az állami támogatás mellett pályázati forrásokból és adományokból tartja fenn magát, de sokan önkéntes munkájukkal is hozzájárulnak a talpon maradáshoz - hívta fel rá a figyelmet Kreszán Valéria.