rss      tw      fb
Keres

Schmitt aláírta a médiatörvényt



Az [origo] és az Index értesülése szerint Schmitt Pál aláírta a médiatörvényt.

A hatályba lépése előtt utolsó napon, december 31-én jelenik csak meg várhatóan a Magyar Közlönyben a médiatörvény egységes, végleges szövege. Az [origo] információi szerint a december 21-én elfogadott, belföldi és külföldi  tiltakozást is kiváltó jogszabályt már aláírta Schmitt Pál köztársasági elnök, és az államfő hivatala már tovább is küldte azt a közlöny kiadójának.

Az elfogadott médiatörvényt az országgyűlés honlapján található adatok szerint december 23-án írta alá Kövér László házelnök. Mivel az előterjesztők a jogszabály sürgős kihirdetését kérték, az államfőnek ettől számítva öt munkanapon belül kell a törvényt aláírnia. Ez a karácsonyi munkaszüneti napok miatt hivatalosan december 31-én járna le - írja az [origo].

Az Index kérdésére a Magyar Közlöny szerkesztőségében megerősítették: a törvény több ezer oldalnyi egyéb jogszabállyal, zsákokban érkezett a szerkesztőségbe, az egyik munkatárs szerint az várhatóan holnap megjelenik a hivatalos lapban. Az Index az [origo]-val szemben úgy tudja, Schmittnek nem öt munkanapja, hanem öt naptári napja volt, hogy döntsön a törvény sorsáról. Mivel a parlament sürgős kihirdetést kért az elnöktől, a határidő 28-án, kedden járt le.

Az Index megjegyzi, hogy az elfogadott jogszabály egységesített szövege azóta sem jelent meg  sehol, így arra sem az érintett államigazgatási szervezetek, sem a médiaszolgáltatók nem tudnak felkészülni. Volt már rá példa (az új polgári törvénykönyv első két könyve), hogy az Alkotmánybíróság a felkészülési idő rövidsége miatt semmisített meg egy jogszabályt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!