rss      tw      fb
Keres

Tényleg úgy gondolják!Tényleg úgy gondolják, hogy egykor volt demokrataságuk legitimálja a mai önkényüket! Pedig én a vicces képtelenségek világából szedtem elő Mi, épeszű polgárok című írásomban azt az érvet, hogy a fideszesekre „azt talán mégsem mondhatjuk, hogy huszon-harminc évekkel ezelőtt …még harcoltak a nyilvánosság szabadságáért, tehát a fényes múlt legitimálja mai sötét törekvéseiket!”

Navracsics Tibor következetes: szerinte a múlt igenis bármilyen jelenbeli magatartást igazol (és fordítva: csak a múlt hatalmazhat fel bárkit arra, hogy ma demokratának nevezhesse magát). Aki egyszer demokrata volt, akkor is annak tekintendő, ha ma már ellenzékieket nyakaztat a Kossuth téren (figyelem: ez is a vicces képtelenségek világából szedett példázat!)

Navracsics Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság alelnökének válaszolt. (Megjegyzendő: mi, magyarok a Financial Times értesüléséből szereztünk egyáltalán tudomást arról, hogy az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnöke december 24-én levelet írt Navracsics Tibornak, amelyben azt kérte, küldje el neki a médiatörvény teljes szövegét, hogy pontosan el tudja dönteni, összhangban van-e a sajtószabadságra vonatkozó uniós szabályokkal).

Navracsics azt írja: „Közös meggyőződésünk, hogy a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság egyik legfontosabb európai értékünk. 1989-90-ben a Fidesz volt az a politikai erő, mely legharcosabban állt ki a szabadság mindannyiunk számára oly fontos értékei mellett a több mint negyven évig uralkodó kommunista diktatúra ellenében. Erőfeszítésünk és kitartásunk következtében Magyarország ma jogállam, ahol a média sokszínűségét, a szólásszabadságot és a politikai szabadságjogokat az európai értékek és jogszabályok mentén garantálja az alkotmány és a magyar jogrendszer. Nincs ma Magyarországon olyan politikai erő, mely elkötelezettebb lenne a fenti értékek és elvek mellett.”

Most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy Navracsics szerint a Fidesznek köszönhető, hogy ma Magyarország jogállam stb. A közelmúlt történetének átírása nem újkeletű a Fideszben, Orbán Viktor és nyomában atyai pártfogója, Wilfried Martens már 2006-ban is úgy vélte, hogy csak ő (legfeljebb még Antall József) intézte a rendszerváltást, és azóta is csak ő és a Fidesz építgette itt a demokráciát.

De annak a pártnak az egyik első embere, amely a jogállamot, az alkotmányt, a törvényeket, az Alkotmánybíróságot csupa olyan – bár hatalmi önkénnyel minden további nélkül eltávolítható – akadálynak tekinti, amely uralma kiépítésének útjában áll; amely a törvényt arra használja, hogy saját kliensei érdekében – hatalmi önkénnyel – a sokadik kivételt teremtse meg a törvényes rend alól; amely hatalmi önkénnyel visszamenőleges hatállyal törvénykezik, és teszi kiszámíthatatlanná – azaz a hatalmi önkénytől függővé – a jogrendet; amely hatalmi önkénnyel fosztja meg az embereket a tulajdonuktól, és egzisztenciális fenyegetéssel kényszeríti őket a hatalom akaratának való engedelmességre; amely a kormány- és köztisztviselőket – hatalmi önkénnyel – elvtelen politikai szolgálatra kényszeríti; amely egyetlen független intézmény függetlenségét sem tűri, és hatalmi önkénnyel meg is semmisíti ezt a függetlenséget; és végül amely olyan intézményrendszert, személyi apparátust és törvényt kényszerít most rá a sajtóra, amelyben kizárólag a hatalom önkényétől függ a szabályértelmezés is, az eljárásindítás is, a büntetés kiszabása és mértékének meghatározása is – vagyis annak eldöntése, hogy ki marad meg és ki pusztul –, és pusztán e korlátlan felhatalmazásnál fogva meghunyászkodásra, hatalomszolgálatra, szakmája, önmaga és az állampolgárok elárulására akarja kényszeríteni az újságírókat – ennek a pártnak az első embere nem hazudhatja azt sem a magyar népnek, sem Neelie Kroesnak, hogy „nincs ma Magyarországon olyan politikai erő, mely elkötelezettebb lenne a fenti értékek és elvek mellett”.

Azaz megteheti, de minden magyar állampolgárnak mihamarabb meg kell válaszolnia azt a kérdést, hogy ő vesztette-e el a józan ítélőképességét, vagy Navracsics úr. Mi több, Neelie Kroesnak sincs más választása.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!