rss      tw      fb
Keres

Megindult az ellentámadásWilfried Martens néppártelnöki nyilatkozata: nagyra értékeli Orbán Viktor miniszterelnök erőfeszítéseit

Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott brüsszeli közleményében közölte: nagyra értékeli Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány azon erőfeszítéseit, hogy a sajtószabadság, a tisztelet kultúrája, a kiskorúak védelme és az emberi méltóság megerősítése érdekében javítson a korábbi médiatörvényen. „Megértem azt a kihívást is, amelyet a média felelősségre vonhatóságának megerősítése jelent, úgy, hogy közben a sajtószabadság érintetlen maradjon.” Szerinte a médiatörvényről folytatott vita nem alapulhat politikai indíttatású félreértelmezéseken, csak a szöveg pontos ismeretén. Kijelentette, biztos abban, hogy „a magyar kormány az uniós szabályozással összhangban, az európai médianormákhoz és alapértékekhez igazodva iktatja majd a gyakorlatba új médiatörvényét”. A néppárti elnök egyben az alkalmat megragadva sikeres EU-elnökséget kívánt Orbán Viktornak.

***

Erdélyi Krónika:  a balliberális oldal és sajtója riogat

Az Erdélyi Krónika szerint rég volt ilyen fontos a soron következő újesztendő a magyarok számára, mint most. Hiszen elsejétől hatályba lép az egyszerűsített honosítási törvény, emellett Magyarország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Ez utóbbi pedig kiváló lehetőséget jelent arra, hogy jó hírét keltse a világ magyarságának - állapítja meg a kommentátor. "Éppen ezért bosszantó, hogy az uniós elnökség kezdetét a médiatörvény körüli botrány árnyékolja be. Azt már megszokhattuk, hogy a balliberális oldal és sajtója riogat, közelgő diktatúráról fantáziál, fehér címoldallal jelenik meg, és akár Erdélyig is tartó médiapórázt vizionál. Ehhez azonban most nyugat-európai és amerikai publicisták, politikusok is csatlakoztak". A lap ugyanakkor maga sem tekinti tökéletesnek a médiatörvényt: „Tény, hogy bizonyos alapvető társadalmi és erkölcsi értékek védelme szükséges, ám ez túlságosan tág fogalomkör, ezért kerülni kell az általános, többféleképpen értelmezhető megfogalmazásokat.”

***

Navracsics: az Országgyűlés több mint kétharmados támogatással fogadta el az új médiatörvényt

Válaszlevelet írt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnökének. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján is olvasható levélben így fogalmaz: „Meggyőződésünk, hogy a törvény minden elemében megfelel az EU irányelveinek és az Európában szokásos szabályozásoknak, illetve egyetlen részletében sem tartalmaz olyan szabályozást, mely az unió valamely országában ne lenne ismert.” A tárcavezető arra hivatkozik, hogy a magyar Országgyűlés december 21-én több mint kétharmados támogatással fogadta el az új médiatörvényt, amely „a mára már idejétmúlt és ellentmondásos” médiaszabályozást váltja fel. Az új szabályozás a köztársasági elnök aláírására és kihirdetésére vár (nem hivatalos értesülések szerint ez megtörtént). Navracsics közölte: a médiatörvény hivatalos angol fordítása – tekintettel a törvény szövegének terjedelmére – egy hét múlva áll rendelkezésre. „Hozzám intézett levele alapján úgy vélem, kérése valójában arra irányul, hogy a megszületett törvény hiteles fordítását minél hamarabb juttassam el Önhöz – erről természetesen haladéktalanul intézkedtem” – írja. Navracsics Tibor a törvény pontos szövegének ismerete hiányában megfogalmazott politikai álláspontokkal és az utóbbi napokban a sajtóban megjelent véleményekkel nem kíván foglalkozni. Majd mégis foglalkozik velük: „Meggyőződésem – miként feltételezem alelnök asszony meggyőződése is”, hogy a kérdés valós megítélése csakis az objektivitás és a vélemények egyensúlya alapján elképzelhető. Minden ellenkező kísérlet, a törvény konkrét szövegét és intézkedéseit figyelmen kívül hagyó, a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelező vélemény felfogásom szerint politikai motivációt rejt.” A volt frakcióvezető szerint 1989-90-ben a Fidesz volt az a politikai erő, amely legharcosabban állt ki a szabadság értékei mellett a több mint negyven évig uralkodó kommunista diktatúra ellenében. „Nincs ma Magyarországon olyan politikai erő, mely elkötelezettebb lenne a fenti értékek és elvek mellett.”

(Lásd ehhez írásunkat: Tényleg úgy gondolják!)

***

Martonyi: az aggodalmak beigazolódása esetén van helye markáns kritikának

Martonyi János külügyminiszter szerint csak akkor lenne szabad "markáns véleményeket" megfogalmazni a magyar médiatörvénnyel szemben, amennyiben a visszaélés veszélyéről szóló aggodalmak "beigazolódni látszanak".

A külügyi tárca vezetője csütörtökön az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli hírműsorának a külföldön megfogalmazott kritikákról azt mondta: a jogszabály ellen tiltakozók túlnyomó többsége nem olvasta el a törvényt, ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy tanulmányozza a dokumentumot, és ezt követően jelölje meg azokat a rendelkezéseket, amelyek aggodalmat keltenek.

A miniszter szerint a médiatörvény által biztosított bírósági felülvizsgálat megfelelő biztonságot ad mindenki számára, az Európai Bizottság nem hivatalos vizsgálata pedig reményei szerint "tárgyilagos álláspontot" foglal majd el a magyar médiatörvényről.

Európában már korábban is történt olyan eset, amikor előre elítéltek egy országot, ám később nem következtek be a jósolt súlyos események - emlékeztetett Martonyi János, aki szerint a jogszabályt ért nemzetközi bírálatok nem árnyékolhatják be Magyarország január 1-jén kezdődő EU-elnökségét.

***

Szijjártó: konkrétumok nélküli kritikák érkeznek külföldről

A médiatörvényről megfogalmazott legutóbbi külföldi vélemények sem tartalmaznak konkrétumot, és semmilyen körülmény nem merült fel, amely megváltoztatását indokolná - közölte Szijjártó Péter csütörtökön az MTI-vel.

A miniszterelnök szóvivőjének közleménye szerint a bírálatok csak félelmeket és fenyegetőzéseket tartalmaznak, a kritikusok szavaiból pedig nem derül ki, pontosan mi a problémájuk a jogszabállyal. Szijjártó Péter szerint felmerül, hogy egyáltalán végigolvasták-e azt, amit kritizálnak.

„A magyar médiatörvény európai jogszabály, minden eleme megtalálható más uniós tagállamok – például Németország – médiatörvényeiben is”.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!