rss      tw      fb
Keres

Növelik a figyelmeztető feliratok méretét a kanadai cigarettásdobozokon

MTI 2010. december 31., péntek 11:32

A jövőben a cigarettásdobozok elejét és hátoldalát is csaknem teljes egészében figyelmeztető feliratok borítják majd Kanadában.

A szabályozás szerint a felületek háromnegyedét kell a dohányzás ártalmaira figyelmeztető feliratoknak borítaniuk - közölte csütörtökön Leona Aglukkaq egészségügyi miniszter. A feliratok a dohányzás miatt kialakuló betegségekre és a rák veszélyeire hívják fel a figyelmet, de helyet kap annak a segélyvonalnak a telefonszáma is, amely a leszokásban segíti a dohányzókat.

Kanada volt az első ország, ahol 2001-ben figyelmeztető feliratokkal látták el a cigarettásdobozokat. "Kanadai és nemzetközi vizsgálatok arra mutattak rá, hogy az egészségügyi figyelmeztetéseknek jól felismerhetőknek és megjegyezhetőknek kell lenniük, ahhoz hogy hatásosak legyenek" - mondta a miniszter. Az egyelőre még nem ismert, hogy az új szabályozás mikortól lép életbe.

A törvényhozókat nem utolsó sorban a dohánylobbi növekvő befolyása nyomán támadt közfelháborodás sarkallta arra, hogy változtatásokat eszközöljenek.