rss      tw      fb
Keres

Timosenko nem bízik abban, hogy igazságos lesz az ellene zajló büntetőeljárás

MTI 2010. december 31., péntek 12:27

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, az ellenzéki Batykivscsina (Haza) párt elnöke pénteken Kijevben kijelentette, hogy nem bízik ügyének igazságos bírósági kivizsgálásában.

Az ex-miniszterelnök újságíróknak nyilatkozott az államügyészség vizsgálati főosztályának épülete előtt, ahová aznap újabb kihallgatásra beidézték.

"Büntetőügy valójában nincs is, hiszen elvileg a nyugdíjak kifizetése nem lehet bűncselekmény, és nálunk bíróságok sincsenek. Sem igazi bíróságok, sem igazi erőszakszervezetek nincsenek, ezért nem lehet arra számítani, hogy a bíróság nem megrendelt döntést fog hozni" - mondta Timosenko, hozzátéve, hogy folytatni fogja a harcot.

Csütörtökön Timosenko több mint 11 órát töltött az ügyészség épületében, ismertették vele a végleges vádiratot. A fő vádpont ellene hatalommal, illetve szolgálati jogkörökkel való visszaélés, amely súlyos következményekkel járt. Azzal vádolják, hogy a kiotói jegyzőkönyv alapján Ukrajnának járó pénzekből fizette a nyugdíjakat, és ezzel kárt okozott az államnak.

A volt ukrán kormányfő szerint az ellene folyó eljárás valódi célja az, hogy megakadályozzák indulását a jövőbeni választásokon.