rss      tw      fb
Keres

Az iszlámot bíráló könyvet ír a szélsőjobboldali holland Wilders

MTI 2010. december 31., péntek 12:28

Éles nemzetközi visszhangot kiváltó filmje után könyvet ír iszlámellenes nézeteiről Geert Wilders szélsőjobboldali holland politikus.

A De Telegraaf című vezető holland lapban pénteken megjelent interjúban a populista Wilders jelezte, hogy könyvét a jövő év első felében szándékozik kiadatni, és elsősorban az amerikai piacra szánja. A könyv - mint mondta - egyebek között arról szól, hogy lehet nemzetközi szinten jobban fellépni az iszlamizálódás ellen.

Wilders két éve nyilvánosságra került filmje, a Korán-ellenes Fitna heves tiltakozásokat váltott ki az iszlám világban, mert egyebek között párhuzamot vont az iszlám és a nácizmus között. A filmet csak egy-két internetes oldalon lehetett látni, rövid ideig.

A nézetei miatt bírósági eljárás alatt álló Wilders pártja, a Szabadságpárt váratlanul jól szerepelt a júniusi választásokon Hollandiában, sőt külső támogatóként - kormánytagot nem adva, de a parlamentben együtt szavazva a kormánypártokkal - részese a jelenlegi holland koalíciónak is. A populista politikus az interjúban reális lehetőségként említette, hogy pártja egy következő választáson a legnagyobb lesz, ő pedig miniszterelnökké válik.