rss      tw      fb
Keres

WikiLeaks - Komoly súrlódások Egyiptom és az Egyesült Államok között a katonai együttműködése terén

MTI 2010. december 31., péntek 14:07

Az egyiptomi hadsereg, amely az izraeli után a második legnagyobb amerikai támogatást kapja, az Egyesült Államok diplomatái szerint hanyatlóban van, és kudarcot vallott a modernizálás és az új kihívásokhoz való alkalmazkodás terén - derül ki a WikiLeaks által minap elérhetővé tett titkos sürgönyből.

A 2008 decemberében keltezett irat a két szövetséges biztonsági kérdések kapcsán felmerült súrlódásairól számol be dacára annak, hogy a katonai együttműködés - a politikai nézeteltérések mellett is - ezidáig a Kairó és Washington közötti kapcsolat megingathatatlan pillérének számított.

A sürgöny szerint az Egyesült Államok hiába gyakorol nyomást Egyiptomra, hogy katonái működjenek hatékonyabban a terroristák elleni harc vagy az országba irányuló csempészet feltartóztatása terén.

"Az Egyesült Államok törekvése: érdekeltté tenni az egyiptomi hadsereget abban, hogy tevékenységét olyan módon szervezze meg, hogy hatékonyan tudja felvenni a harcot az új regionális fenyegetések ellen, mint amilyen a kalózkodás, vagy a terrorizmus" - olvasható a titkos dokumentumban.

A levélből megtudható az is, hogy az amerikaiak nagy megdöbbenésére Egyiptom Izraelt még mindig az első számú ellenségének tekinti 31 évvel a két ország közötti békekötés után.

Az amerikaiak kifogásolják, hogy az egyiptomi hadsereg öregedő vezetősége nem tesz eleget kérésüknek, és ugyanazt folytatják, amit már eddig is tettek hosszú éveken át: ez pedig egyedül a rezsim védelmét szolgálja, és a katonák továbbra is csak a politikai kontroll biztosításának az eszközei.

Elégedetlenségének Egyiptom is hangot adott egy 2010 februárjában keltezett diplomáciai levél szerint. Mindenekelőtt kifogásolja, hogy Washington 2011-ben az eddigi 2,5 milliárd dollárról 3 milliárdra növeli az Izraelnek szánt katonai segélyt, míg Kairó ennek töredékét - éves szinten 1,3 milliárd dollárt - kapja csak. Az egyiptomi biztonsági tisztviselőknek emellett nem tetszik az sem, hogy az Egyesült Államok egy olyan doktrínát akar rájuk kényszeríteni, amely elsősorban Izrael érdekeit tartja szem előtt.

"Az Egyesült Államoknak nem kellene kénye-kedve szerint megszabni, milyen változások legyenek a hadseregben, azt ugyanis Izrael érdekeit szeme előtt tartva teszi; mi pedig nem akarjuk azt tenni, ami Izrael javát szolgálja" - mondta Hoszám Szveilam nyugalmazott katonai tábornok hozzátéve, hogy Egyiptom szívügye továbbra is a Sínai-félsziget védelme marad.