rss      tw      fb
Keres

Árupiac - Az ipari fémek jelentősen drágultak idén

MTI 2010. december 31., péntek 16:43

Az árupiacok hamar meglátták a fényt az alagút végén: az ipari fémek is áremelkedéssel végezték ezt az évet, csakúgy, mint a tavalyit.

A drágulás azonban általában sokkal kisebb volt, mint tavaly. Az árak emelkedése az ázsiai, főleg kínai föllendülést követte, de az elmaradás a tavalyi ütemtől tükrözte a fejlett országok vártnál lassúbb, bizonytalan gazdasági javulását is.

Jövőre az ideinél megint valamivel lassúbb gazdasági növekedést jósolnak az elemzők a fejlett országoknak, de a felzárkózó gazdaságok húzóereje megmarad, és mivel a Fed vezérelte amerikai pénzkiáramlás esetleges inflációs következményei miatt a dollár ereje ezentúl is kétséges, a nyersanyagárak úgyszólván emelkedésre vannak ítélve.

Az árupiacokat már második éve támogatták a fő nyugati erőközpontokban rekord alacsony kamatszintek is: jobb tehát kézzelfogható árukba befektetni, mint a bizonytalan hiteltermékekbe.

A londoni fémtőzsdén (LME) az irányadó réz a legkeresettebb, háromhónapos határidőre az idei év utolsó napján, pénteken újabb történelmi árrekordot döntött tonnánként 9.645 dolláron, mielőtt kissé visszaesett, és a többi fém is idei árcsúcsa közelében volt.