rss      tw      fb
Keres

Bezáratják az EBESZ minszki irodáját

MTI 2010. december 31., péntek 20:47

Bezáratják Fehéroroszországban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) irodáját. Litvánia, amely az EBESZ soros elnöki tisztét látja el 2011-ben, mélységes sajnálatát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.
A minszki külügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg az irodának kiadott engedélyt, mert "nincs objektív ok az EBESZ képviseletének fenntartására Minszkben".
"Az EBESZ-iroda tevékenységének eredményeit kiértékelve kiderül, hogy teljesítette küldetését" - nyilatkozta a minisztérium szóvivője, aki ezzel együtt azt állította, hogy Fehéroroszország a döntéssel "nem csökkenti az együttműködés szintjét, sőt kész erősíteni és fokozni a gyakorlati együttműködést az EBESZ-szel".
A döntés előzménye, hogy az EBESZ komoly bírálattal illette a december 19-án tartott fehérorosz elnökválasztást, amelyet a hivatalos adatok szerint a szavazatok közel 80 százalékával Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök nyert meg. A szervezet ugyancsak bírálta ellenzéki elnökjelöltek, valamint újságírók és politikai aktivisták letartóztatását.
Az elnökválasztás megmutatta: Fehéroroszországnak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy megfeleljen az EBESZ-szel kötött megállapodásoknak - közölte akkor a szervezet.
Audronius Azubalis litván külügyminiszter közleményében leszögezte: az EBESZ még korántsem teljesítette küldetését, és még sok tennivalója van Fehéroroszországban. Felszólította a minszki kormányt, hogy bírálja felül döntését, és tegye lehetővé, hogy a szervezet folytathassa tevékenységét.