rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Szilveszteri bulizók: Magyarország megmutathatja magát

MTI 2011. január 1., szombat 3:54

A magyar EU-elnökséget indító szilveszteri bulin az MTI által megkérdezett emberek egybehangzóan azt mondták: az elkövetkező félévben Magyarország megmutathatja magát a külföldnek, és ennek nyomán javulhat az országról kialakított kép.

Az Európa mi vagyunk címmel a budapesti Millenáris Parkban rendezett eseményen megkérdezettek kifejezték: bíznak abban, hogy Magyarország sikeresen látja el a soros uniós elnökséget, és ennek kedvező hatása lesz az országra.

Marcell, 28 éves kommunikációs szakember szerint az EU-elnökség pozitív hozadéka lesz, hogy megváltozik a kép Magyarországról, "megmutatjuk, hogy képesek vagyunk európai szinten politizálni és problémákat megoldani".

A 67 éves Doyne, színész azt mondta, a Nyugat végre többet fog megtudni Magyarországról, mert "eddig semmit sem tudtak". Az elnökség szerinte óriási felelősség, és bár a kudarc mindig benne van a pakliban, de "egy ilyen jó miniszterelnökkel nincs szó kudarcról, Európában ő az egyik legjobb államférfi".

Gyula, 66 éves nyugdíjas, úgy látja: Magyarország ismertebbé válik, és képes lesz fokozottabban érvényesíteni politikai és gazdasági érdekeit. Az EU-elnökség szerinte azért fontos Magyarországnak, mert visszanyerheti külpolitikai szerepét és szavahihetőségét, amelyet az előző kormányzat sok hazugsága miatt elveszített.

A hírlapterjesztéssel foglalkozó 40 éves Gyula szerint az a fontos, hogy "megmutassuk, nemcsak a magyar érdekeket tudjuk képviselni, hanem Európát, az Európai Uniót is tudjuk vezetni".

Elmondta, ő és ismeretségi körének tagjai valahogy nem érzik, hogy az Európai Unió polgárai. Az EU-nak nincs tekintélye, "bárhol járok a világban, nem néznek úgy fel rám, mint például egy amerikai állampolgárra" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy jó EU-elnök lesz-e Magyarország, úgy felelt: "hát, ahogy Orbán Viktort ismerem, biztosan, az utóbbi fél évben megmutatta, hogy sokat tud változtatni (...) elismert politikus külföldön, a médiatörvény ellenére a mai napig mindenhol szívesen fogadják".

A 65 éves Gabriella, nyugdíjas azt várja a miniszterelnöktől - aki szerinte egy igazságot kereső, karakán ember -, hogy "az Uniót is egy kicsit gatyába rázza". Az EU-elnökség egyik kedvező hozadéka szerinte az lesz, hogy a Nyugat többet fog megtudni a gyönyörű Magyarországról.

Az 50 éves Éva, egy helyi újság szerkesztője kifejtette: az EU-elnökség legfőbb hozománya Magyarország népszerűsítése lesz, a cél szerinte az, hogy minél szélesebb körben és alaposabban ismerjék meg Magyarország kincseit. "Mi mások vagyunk az Európai Unión belül, és éppen ez adja Magyarország értékét, ezt kell megmutatni" - mondta, és hozzátette, minél több külföldit kell Magyarországra csalogatni, "hogy ismerjék meg hazánkat, ismerjenek meg bennünket".

Zoltán, 51 éves cégvezető is arról beszélt: az EU-elnökségnek az feltétlenül haszna lesz, hogy Magyarország ismertebbé válik. Úgy látja, "a világban nagyon sok hamis ismeret és nem tudás van Magyarországról", az EU-elnökség előnye lesz, hogy a Nyugat valósabb képet alkothat. Azt mondta, "az EU-elnökség lehetőséget ad számunkra, hogy megmutassuk, többre vagyunk képesek annál, mint amit gondol rólunk a világ, az Európai Unió, sőt, amit talán mi magyarok is gondolunk magunkról". Magyarország szerinte megmutathatja, képes az EU-ban mutatkozó vélemény- és érdekkülönbségek között egyeztetni - fejtette ki. Azt mondta, biztos benne, hogy Magyarország sikeres EU-elnök lesz, változni fog Európa véleménye Magyarországról, pozitív irányban, és ez a hat hónap Magyarország lakosságának önbizalmát is erősíteni fogja.