rss      tw      fb
Keres

Phenjan az ellenségeskedések beszüntetését ajánlotta Szöulnak

MTI 2011. január 1., szombat 4:43

Észak-Korea az újév alkalmából kezdeményezte Dél-Koreánál, hogy 2011 az enyhülés jegyében teljen el a Koreai-félszigeten.

A KCNA hírügynökség ismertette a vezető észak-koreai lapok szombaton megjelent, egybecsengő szerkesztőségi cikkeit, amelyek azt javasolják, hogy a két országot szembeállító konfrontáció vitorlájából mihamarabb fogják ki a szelet, teremtsék meg az észak és dél közötti párbeszédet és együttműködést előmozdító légkört. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a phenjani hivatalos álláspontot tolmácsoló írások konkrét javaslatot nem tartalmaznak a tárgyalások felújítására. A cikkek viszont ugyancsak megismétlik azt az indítványt, hogy prioritást kell adni az atomfegyverek eltávolításának a Koreai-félszigetről.

A két Korea viszonya viharos évet hagyott maga mögött. Az 1950-53-as háborújuk óta az egyik legfeszültebb időszak volt köztük az elmúlt esztendő, amely folyamán felsejlett annak a réme is, hogy ismét fegyveres konfliktusba keverednek egymással.

Márciusban - szöuli állítás szerint - észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedó süllyesztette el a Cshonan nevű dél-koreai korvetett 46 tengerészt a hullámsírba küldve. Phenjan azóta is tagadja, hogy köze lett volna a hadihajót ért tragédiához.

November 23-án az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy dél-koreai szigetet, amely 11 kilométerre van az északi partoktól. Ebben az incidensben két dél-koreai tengerészgyalogos és két építőmunkás halt meg. Phenjan magyarázata szerint a támadás válasz volt az egyre szaporább dél-koreai szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokra, amelyekről az észak-koreai vezetésnek az a véleménye, hogy országuk biztonságára veszélyesek.