rss      tw      fb
Keres

Magyarország átvette az EU soros elnöki tisztét

MTI 2011. január 1., szombat 17:17

Nagyszabású szilveszteri bulival, Európa mi vagyunk címmel rendezték meg a magyar EU-elnökségi félév "felvezetőjét" péntekről szombatra virradóra a budapesti Millenáris Parkban; január elsejével Magyarország átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet fél évig tölt be. Schmitt Pál köztársasági elnök újévi köszöntőjében azt mondta, hogy az európai uniós elnöki tisztség hatalmas lehetőség az ország és a nemzet számára. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió Tanácsának honlapján megjelent interjújában kijelentette, mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében a soros magyar elnökség mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon.

A magyar EU-elnökséget megnyitó kulturális fővárosi eseményre több ezren látogattak el; az óévet búcsúztatóknak könnyű- és népzenei koncerteket tartottak, amelyek között filmeket vetítettek az EU-elnökség vidéki helyszíneiről.

Az újévet a parkban köszöntők éjfél után kihangosítva hallgathatták Schmitt Pál köztársasági elnök újévi köszöntőjét. Az államfő a soros uniós elnökség kapcsán azt mondta: január elsejétől, fél éven át nem csak saját, de százmilliók életének jobbítása is a mi vállunkat terheli. "A sors játéka, hogy ez idő alatt újra egy fennhatóság alá kerül minden Európában élő magyar, s ha közjogi értelemben nem is, de szellemében, még ha fél esztendőre is, egyesülhet nemzetünk" - emelte ki.

Véleménye szerint az európai uniós elnöki tisztség hatalmas lehetőség az ország és a nemzet számára. Mint fogalmazott, az ország tekintélyt vívhat ki azzal, ha megmutatja, hogy nem csak saját sorsát tudja kezébe venni, és szilárdan tartani, de, ha a szükség úgy hozza, másokért is helyt tud állni.

Orbán Viktor miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának honlapján szombaton megjelent megjelent exkluzív interjúban elmondta, hogy a féléves elnökségre való felkészülés során kiterjedt konzultációs sorozatot folytatott, így találkozott az összes többi tagállami miniszterelnökkel, és megbeszéléseket tartott a keleti partnerségben részt vevő országok vezetőivel és a balkáni térség több kormányfőjével is. "Azt tapasztaltam, hogy mindenki erős Európát szeretne, mert ez a nemzetek számára támaszt és erőforrást jelent"- emelte ki.

A kormányfő kijelentette, hogy a soros magyar elnökség mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia - az unió tavaly elfogadott, a következő tíz évre szóló átfogó gazdasági növekedési, foglalkoztatási és innovációs programja - sikeresen megvalósuljon.

A miniszterelnök leszögezte, a kommunizmus bukása óta az előttünk álló év lesz Európa legnehezebb éve, ami komoly kihívást jelent. "A magyar azonban sokat próbált nép, amely számos válságon túljutott már, így megerősíthetem: jó hír Európának, hogy ebben az időszakban magyar elnöksége lesz".

A fokozott európai gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: "A világban elképesztő sebességű és mélységű átalakulás zajlik, és Európának az eddigieknél sokkal erősebb világversenyben kell helytállnia. A magyar elnökség alatt ismét fel kell mutatnunk, hogy Európa a piacgazdaság őshazája, és képes új, innovatív megoldások felé fordulni."

A magyar EU-elnökséget indító a Millenáris Parkban megtartott szilveszteri bulin az MTI által megkérdezett emberek egybehangzóan azt mondták: az elkövetkező félévben Magyarország megmutathatja magát a külföldnek, és ennek nyomán javulhat az országról kialakított kép. Kifejezték: bíznak abban, hogy Magyarország sikeresen látja el a soros uniós elnökséget, és ennek kedvező hatása lesz az országra.

Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Unió soros elnökségét hivatalosan január 6-án veszi át Magyarország. A tisztet 2010 második félévében betöltő Belgium miniszterelnöke a Parlament kupolacsarnokában adja át ünnepélyesen az elnökség zászlóját Orbán Viktor kormányfőnek. Az eseményen várhatóan több EU-biztos is jelen lesz, ugyanis másnap együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság.

Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar EU-elnökség hivatalos honlapján rámutatott: a magyar elnökség elsődleges feladata az összeurópai érdekek előmozdítása; az "erős Európa" elnökségi mottó is jelzi, hogy a magyar EU-elnökség hozzá akar járulni a gazdasági, szociális, politikai és intézményi szempontból egyaránt erős Európa építéséhez.

A keleti partnerségi program második csúcstalálkozója, az állam- és kormányfők találkozója 2011 májusában esedékes, várhatóan ez lesz az elnökség legfontosabb eseménye.

Az unió következő, 2014-ben hatályba lépő hétéves költségvetése tervezetének 2011 közepére kell elkészülnie, így ezzel valószínűleg sokat foglalkoznak majd a magyar elnökség alatt is.

A romastratégia a magyar elnökségi program kiemelt pontja. Az Európai Bizottság tesz majd javaslatot egy európai keretstratégiára; az EU növelni kívánja szerepvállalását a romákat érintő ügyekben.