rss      tw      fb
Keres

Az NMHH rosszul tudja
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményt bocsátott ki az Ice-T rapper-üggyel kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy a Tilos Rádió 2010. szeptember 2-án 17 óra 53 perckor lejátszotta Ice-T egy 1993-as dalát. Ezzel a hatóság szerint megsértette az 1996. évi I. törvény 5/B. paragrafus (3) és 5/C. paragrafus (2) bekezdését.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága által kiadott szarkasztikus közlemény végén ez olvasható: „Azért nem árt, ha tudjuk: saját hazájában Ice T dalát – a washingtoni Legfelsőbb Bíróság hetvenes évekbeli, ún. Pacificia-döntése óta – csak este 10 óra után adhatják le a rádiók. Ha nem így tennék, az amerikai médiahatóság, a Federal Communications Commission olyan bírságot szabna ki rájuk, amely biztosan meghaladja a Tilos Rádió éves költségvetését. Így hát köszöntjük a művészt nálunk, a szabadság hazájában!”

Attól tartok, hogy az NMHH Kommunikációs Igazgatósága el van maradva egy brosúrával. Ugyanis 2010 júliusában az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság döntése szembement 1978-as legfelsőbb bírósági határozattal. A Federal Communications Commission (FCC) fellebbezhetett volna, de eddig nem tette, és valószínűleg nem is fogja, mert majdnem biztos, hogy elveszítené a pert. A mai elektronikus média helyzete gyökeresen más, mint 1978-ban volt, amikor még mindössze 5-6 televíziós csatornát lehetett fogni. Ma, amikor a kábelen fogható csatornák programjára az FCC-nek nincs befolyása, a Pacificia-döntés már elavult. És akkor még nem beszéltünk az internetről. Az 1978-as legfelsőbb bírósági döntés „nem felel meg a mai realitásoknak”, jelentette ki a szóban forgó szövetségi bíróság.

Ebből az NMHH akár tanulhatna is. Bölcsebb dolog volna, mint a fölényes hatósági gúnyolódás.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!