rss      tw      fb
Keres

Az RTL Klub ellen is eljárást indított a médiahatóság

MTI 2011. január 3., hétfő 19:22

A Magyar RTL Televízió Zrt. ellen is eljárást indított a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy híradóban sugárzott, a hatóság által megrázónak vélt bűnügyi riport miatt - közölte a csatorna honlapján hétfőn.

A csatorna honlapján az NMHH-tól kapott levelet is közzétették, melyben az RTL Klub műsorát elemző hatósági vizsgálat eredményét foglalják össze. A december közepére dátumozott levél szerint az RTL Klub egyik október elején sugárzott esti híradója kapcsán "törvénysértést valószínűsítenek", ezért közigazgatási eljárást indítanak a csatorna ellen.

A szóban forgó tudósítás arról szólt, hogy Nagymányokon egy férfi megölte, majd feldarabolta testvérét, a testet videóra vette, s elrejtette.

A hatóság ennek kapcsán egyebek mellett azt kifogásolta, hogy tényszerű tájékoztatás helyett a megrázó, meghökkentő részleteket emelték ki, amelyek "megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában". Levelükben többször is kiemelték, hogy a riportban többször is mutattak egy, a hatóság szerint véres ágymatracot, illetve ágylábat. Továbbá hangsúlyozták, hogy a hírolvasó - Szellő István - csak azután közölte, hogy megrázó riport következik, miután magát a hírt már felolvasta.

Az RTL Klub - mint honlapjukon közzétett állásfoglalásukban írják - visszautasítja a hatóság megállapításait, s arra is kitérnek, hogy szerintük ők csak a megdöbbentő részletek egy részét ismertették, brutális képeket viszont nem mutattak be.

Továbbá hangsúlyozták, hogy értelmezésük alapján a hatóság megállapításai azt sugallják, hogy nem számolhatnak be erőszakról vagy balesetről, mert az ilyen hírek esetleg a nyugalom megzavarására alkalmasak. Ezzel viszont szerintük sérül a szerkesztői szabadság, és így - mint emlékeztetnek - nem beszélhettek volna az utóbbi évek olyan, nagy port felvert bűncselekményeiről sem, mint a móri mészárlás, a pécsi egyetemi lövöldözés, a Cozma-gyilkosság vagy a romák elleni sorozatgyilkosság.

Az NMHH legutóbb a Tilos Rádió ellen indított közigazgatási eljárást, amiért Ice-T amerikai rapper It's On című dalát délután hat óra előtt pár perccel játszották le még szeptember elején, megsértve ezzel a kiskorúak médiával szembeni védelmére vonatkozó törvényi szabályozását.

Múlt szombaton az MTI-nek elküldött közleményében a médiahatóság azt hangsúlyozta, ha valaki elolvassa Ice-T dalának szövegét nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal "közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra". Mint hozzátették: "a törvény nem kér mást, mint egy apró figyelmeztető jelzést az említett dal előtt".